Home

Nieuws 2 reacties

Rekenkamer: controle cross-compliance schiet te kort

De controle op de naleving van de voorwaarden bij de Europese landbouwsubsidies schiet zodanig te kort dat niet valt na te gaan of de gestelde doelen ook worden gerealiseerd.

Dat stelt de Europese Rekenkamer in een rapport over de cross-compliance-regels in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ongeveer 7,5 miljoen Europese boeren hebben te maken met de cross-compliance-regels. Zij ontvingen in 2015 gezamenlijk ongeveer €47 miljard.

"De Europese Commissie kan er niet zeker van zijn of het systeem bijdraagt tot een duurzamer en milieuvriendelijker landbouw in de Europese Unie", aldus Nikolaos Milionis, lid van de Europese Rekenkamer verantwoordelijk voor het verslag.

De Europese Rekenkamer deed in 3 lidstaten ter plekke onderzoek naar de naleving en controle van de cross-compliance-regels, waarbij aan boeren extra voorwaarden worden gesteld om landbouwsubsidies te mogen ontvangen. Daarnaast hield de Rekenkamer 2 enquêtes onder de nationale betaal- en advies organen (in Nederland de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO.nl).

Procedures ingewikkeld ondanks vereenvoudiging

De Rekenkamer constateert dat veranderingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid wel geleid heeft tot een vereenvoudiging. "Maar de procedures bleven ingewikkeld."

Daarbij constateert de Rekenkamer dat er 2 pakketten zijn die gericht zijn op dezelfde doelstellingen: het onderhoud van grond en de bescherming van biodiversiteit. "Ondanks de overeenkomsten worden de regels in het kader van 2 verschillende controlesystemen getoetst", zegt de Rekenkamer. "Dit kan leiden tot ondoelmatigheden tot bijkomende administratieve lasten."

Volgens de Rekenkamer heeft de Europese Commissie er geen zicht op hoeveel de controle en de uitvoering van de regels eigenlijk kost, bovendien houdt de Europese Commissie niet of nauwelijks bij waar de problemen liggen bij de naleving en welke maatregelen daarvoor kunnen worden genomen.

Laatste reacties

  • koestal

    Ze maken er in Brussel zelf een puinzooi van door al die regels te bedenken,ze komen er nu zelf in om.

  • koestal

    Hoeveel geld ontvingen die ambtenaren in Brussel met al hun declaraties voor die dure etentjes. De sjieke restaurants in Brussel zijn goudmijntjes voor de eigenaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.