Home

Nieuws 3 reacties

EU importeert meer soja ondanks steun aan eiwitgewas

De Europese Unie importeert steeds meer sojabonen. Ondanks dat Brussel en diverse lidstaten al jaren proberen de teelt van eiwithoudende gewassen te stimuleren in de EU.

Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dat de EU in seizoen 2015/'16 in totaal 14,6 miljoen ton sojabonen importeerde. Dat is 13,2% meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Er is 19,9 miljoen ton sojameel geïmporteerd. Dat is 2,6% meer dan gemiddeld. De import stijgt, omdat de veevoersector meer grondstoffen nodig heeft. Daarnaast was soja het laatste jaar goedkoper dan in voorgaande jaren. Dat stimuleert de import.

Om de EU minder afhankelijk te maken van de import van plantaardig eiwit, steunen zestien lidstaten de teelt van eiwithoudende gewassen, zoals sojabonen, veldbonen, voererwten en lupine. De steun wordt betaald uit het budget van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Nederland doet dat niet.

10.000 hectare soja op Nederlandse akkers

Vorige maand werd in Nederland de zogenoemde Green Deal Soja afgesproken. Binnen enkele jaren moet er 10.000 hectare soja groeien op de Nederlandse akkers. Die afspraak is gemaakt door coöperatie Agrifirm, de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde onlangs dat het areaal sojabonen in Nederland dit jaar voor het eerst sinds 2010 is gedaald. Er is 140 hectare ingezaaid. Vorig jaar is 190 hectare sojabonen geteeld.

Het CBS meldde onlangs dat het areaal sojabonen in Nederland dit jaar voor het eerst sinds 2010 is gedaald.

Nederland grootste afnemer sojabonen

Veel geïmporteerde sojabonen naar de EU komen in Nederland binnen. Nederland had een aandeel van 30,1% in de import. Een groot deel daarvan wordt weer doorgevoerd naar andere lidstaten. Spanje was de tweede afnemer met een aandeel 24,4%. Daarna volgt Duitsland met 17,8%. De voornaamste leveranciers zijn Brazilië (41,0%), de Verenigde Staten (34,7%) en Canada (7,5%).

Ook bij sojameel is Nederland met een aandeel van 17,8% de grootste afnemer. Daarna volgen Frankrijk (12,4%), Polen (10,7%) en Spanje (10,4%). De voornaamste leverancier is Argentinië (48,5%) gevolgd door Brazilië (38,6%) en Paraguay (5,9%).

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  gecorrigeerd
  ene A beweerde dat ik geen notie had van soja
  want alleen het afval werd nuttig besteed in veevoer
  hier lees ik iets anders
  leer eens anders denken behoed het klimaat

 • alco1

  Vega burger.
  Engwerda. Probeer eens de tonnages sojaschroot en sojabonen uit elkaar te halen.
  In de boerderij worden altijd alleen de schroot prijzen vermeld.

 • alco1

  Hallo @ Jan Engwerda

Of registreer je om te kunnen reageren.