Home

Nieuws

Dieselprijs volgt olieprijs omhoog

De dieselprijs loopt in het kielzog van de olieprijs op. Bij inkoopcollectief Farmers4All is de dieselprijs opgelopen tot bijna 89 cent per liter bij levering 4.000 liter.

Dat is duidelijk meer dan de 78 cent die in januari werd betaald en bijna hetzelfde als vorig jaar. Prijzen lijken terug te keren naar de niveaus van vorig jaar. De schuldige: Vladimir Poetin.

De dieselprijs maakt een groot deel van de kosten van grondgebonden boeren en met name loonwerkers uit.

Opec zegt minder olie te produceren

De olieprijs werd vorige week omhoog gepraat door Opec, een kartel van netto-exporteurs van olie. Rusland sloot zich deze week aan bij het Opec-initiatief minder olie op te pompen. Een alliantie dus van alle grote olie-exporteurs ter wereld min de Verenigde Staten. Of de voornemens werkelijkheid worden, is gezien de laatste productiecijfers de vraag.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is inmiddels opgelopen tot $53. Daarmee ligt de prijs op het hoogste niveau sinds oktober 2015.

Bekijk het verloop van de olieprijs via Boerderij Op Maat

In de markt wordt betwijfeld of Opec en Rusland inderdaad de productie collectief terug zullen schroeven. Niemand kan de productiecijfers controleren, dus is het afwachten wat de voorraadcijfers straks laten zien.

Tegengestelde belangen IEA en Opec

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stelt dat Opec in september een recordvolume olie op de markt bracht, terwijl de vraag naar olie juist verder blijft afnemen. Waar Opec en de Russen baat hebben bij de gedachte dat productie daalt, geldt voor het IEA het tegenovergestelde. De organisatie is een initiatief van netto-olie-importerende landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.