Home

Nieuws 1 reactie

Forse reorganisatie grondstoffenreus Glencore

Baar (Zwitserland) – De grondstoffenreus Glencore gaat fors reorganiseren. Het bedrijf gaat nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van $2,5 miljard (€2,2 miljard).

De schuldenberg moet $7,7 miljard (€6,88 miljard) omlaag onder meer door het opschorten van dividend betalingen, verlaging van het werkkapitaal en de verkoop van hele of gedeeltes van bedrijfsonderdelen. Bij dat laatste worden ook de agrarische activiteiten genoemd als onderdelen waarbij belangen aan derden verkocht kunnen worden.

Schuldenberg

Glencore zucht onder een schuldenberg van $30 miljard. Met de maatregelen wil het bedrijf het vertrouwen van de beleggers terugwinnen. Medio augustus maakte het bedrijf een forse daling van de winst over het eerste halfjaar bekend. Volgens persbureau Bloomberg heeft het bedrijf sinds begin dit jaar de helft van de beurswaarde verloren in dit jaar. Net als ander mijnbouwgiganten zoals BHP Billiton en de Rio Tinto Group zagen deze bedrijven hun winsten verdampen omdat grondstoffenprijzen in de maand augustus het laagste niveau in zestien jaar bereikten. Kredietbeoordelaar Standard & Poors verlaagde afgelopen week nog de beoordeling van Glencore van stabiel naar negatief.

Balans versterken

Volgens CEO Ivan Glasenberg zullen de maatregelen de balans versterken, ook als de grondstoffenprijzen verder zouden dalen. Tegen Bloomberg zei hij ook dat de matregelen worden gesteund door in ieder geval een deel van de grote aandeelhouders. De CEO neemt net als andere leden van het bestuur zelf ook deel aan de uitgifte van nieuwe aandelen.
Glencore is actief in de mijnbouw en handel in grondstoffen en is op dat gebied één van de grootste spelers wereldwijd. In 2014 haalde het concern met de agrarische tak nog een omzet van $25,8 miljard en boekte daarmee een winst van $992 miljoen voor rente en belasting. Een jaar eerder bedroeg de omzet met vooral grondstoffen op agrarische markten nog $30 miljard. De forse omzetdaling kwam vooral door fors gedaalde prijzen voor agrarische grondstoffen.

Koers spoot omhoog

Het bedrijf is gezeteld in Zwitserland, maar heeft een beursnotering op de beurs in Londen. Na het aankondigen van de maatregelen spoot de koers in eerste instantie omhoog met 12 procent, maar moest later een deel van de winst weer inleveren. Sinds begin 2015 is de koers met ruim 50 procent gedaald.

Eén reactie

  • farmerbn

    De schuld is evenhoog als de jaarlijkse omzet. Veel boeren zouden willen om in zo'n positie te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.