Home

Nieuws 660 x bekeken

EU zet stappen tegen speculatie

Brussel – De EU is een stap dichter bij het aanpakken van speculatie met onder meer voedselgewassen en olie. De Europese autoriteit financiële markten ESMA heeft een aantal voorstellen ingediend die vooral in de handel slecht zijn gevallen.

Als de voorstellen door de Europese Commissie worden overgenomen en goedgekeurd, gaan ze in 2017 in.

Beschikbare aanvoer

ESMA stelt positielimieten voor. Een speculant mag niet meer dan 5 tot 35 procent van de beschikbare aanvoer verhandelen, afhankelijk van de grondstof. De stap moet voorkomen dat een Londens hedgefund bijvoorbeeld bijna 10 procent van de wereldwijde productie van cacao koopt, zoals in 2010 gebeurde, met een enorme prijs-schwung tot gevolg. Volgens Steven Maijoor van ESMA is dit straks onmogelijk.

Grondstoffenmarkt al wel gekalmeerd

Eerder wilde ESMA limieten die variëren van 10 tot 40 procent, maar hiertegen werd geprotesteerd. De grondstoffenmarkten zijn overigens de laatste twee jaar gekalmeerd. Prijzen voor olie maar ook voor producten als melkpoeder, granen en soja zijn enorm gedaald waardoor pure speculanten uit financiële hoek de markten al grotendeels hebben verlaten.

Flitshandel tegengaan en kapitaaleisen stellen

ESMA wil ook zogeheten flitshandel met computers tegengaan. Tevens worden handelaren en voedselverwerkers die hun risico bij de inkoop of verkoop afdekken met andere transacties, mogelijk gedwongen net zoveel kapitaal aan te houden als financiële speculanten. De huidige regel is dat als een onderneming vooral daadwerkelijk grondstoffen fysiek gebruikt, ze vrijgesteld zijn van deze kapitaalseisen.

Linkse EU-partijen: regels gaan niet ver genoeg

De VS zet met de Dodd-Frank wetgeving eerder al stappen tegen speculatie. Maar waar de EU zich richt op meer dan duizend verschillende termijncontracten, heeft de VS zich destijds beperkt tot 30 contracten. Toch zijn vooral linkse partijen in het Europees Parlement ervan overtuigd dat de EU-voorstellen niet ver genoeg gaan om speculatie te beëindigen.

Coceral: regels te streng

De belangenorganisatie voor graanhandelaren Coceral vindt de regels juist te streng. Partijen die vooral geïnteresseerd zijn in daadwerkelijke levering van tonnen graan, zouden toch kunnen worden aangemerkt als financiële speculanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.