Home

Nieuws 4 reacties

'Graanprijs heeft bodem bereikt'

Amsterdam – De graan- en sojaprijzen hebben waarschijnlijk de bodem bereikt. ABN Amro verwacht dat de tarweprijs de komende maanden stabiel blijft. Mais en sojabonen worden waarschijnlijk duurder, maar de onzekerheid is groot.

De tarweprijs wordt beïnvloed door de grote voorraden, schrijft Frank Rijkers, sectoreconoom Agrarisch en Food bij ABN Amro, in de nieuwste Agri-Monitor. "De prijzen blijven naar verwachting schommelen rondom de huidige lage niveaus. De lage tarweprijs wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote voorraden in de wereld. Maar ook de tegenvallende export vanuit de Verenigde Staten door de sterkere dollar en minder vraag vanuit China, zijn belangrijke oorzaken."

Dollarkoers blijft stijgen

Rijkers verwacht dat de dollarkoers dit jaar blijft stijgen. "Dat drukt op de Amerikaanse export en daarmee op de tarweprijs. De verwachting is dat de graannoteringen op de termijnmarkt in Parijs (Matif) voor tarwe de komende maanden bewegen van €165 tot €185 per ton." Het decembercontract voor tarwe noteerde in Parijs op 1 juli €202,75. Woensdag sloot het contract op €184,75. Dat is een daling van 9 procent in ruim een maand.

Prijsstijging mais verwacht

Bij mais verwacht ABN Amro een lichte prijsstijging. De wereld oogst weliswaar ook dit seizoen veel mais, stelt Rijkers. "Maar het verbruik van maïs is zelfs hoger dan de productie, waardoor de voorraden afnemen. Hierdoor zullen meer speculanten long-posities innemen, met als gevolg een lichte prijsstijging in de komende maanden."

Voorraad sojabonen krimpt

Ook de voorraad sojabonen krimpt dit seizoen in de wereld, stelt Rijkers. "Doordat de grote vraag naar sojabonen, blijft er druk op de voorraadniveaus."

Nieuwe dip niet uitgesloten

Ondanks aangepaste prijsverwachtingen voor maïs en sojabonen, zijn de prijzen nog altijd laag in vergelijking met de afgelopen jaren, stelt Rijkers. "Ondanks dat de verwachting is dat de bodemprijzen zijn bereikt, kan een nieuwe dip niet worden uitgesloten. Een sterkere Amerikaanse dollar kan zorgen voor verdere druk op vooral de tarweprijzen. Een verdere afvlakking van de groei van de Chinese economie kan leiden tot minder vraag en daarmee tot lagere prijzen. Hetzelfde geldt voor een verdere daling van de olieprijs, waardoor vooral de prijs van maïs onder druk kan komen te staan. De kans bestaat dat er hierdoor minder maïs tot ethanol zal worden verwerkt. Ook bestaat de kans dat het vertrouwen van beleggers in grondstoffen afneemt, waardoor zij posities zullen verminderen. Gevolg hiervan zou een prijsdaling kunnen zijn."

Laatste reacties

 • agratax2

  Graanvoorraad drukt de prijs. Weer betaalt de boer de noodzakelijke voedselvoorraden op deze aardbol. Dit zijn kosten die de consument moet betalen, het gaat over zijn / haar leven. Een ieder die zich wel verzekeren voor slechte tijden, betaalt zelf de premie, behalve als het gaat over voeding, dan neemt de producent deze niet door te berekenen kosten voor zijn rekening.

 • info36

  Dit verhaal had net zo goed door een kleuter geschreven kunnen worden. Het niveau is hetzelfde.

 • siebe66


  Helemaal mee eens info 36
  Bank mensen moeten zich hier niet mee bemoeien
  Schoenmaker blijf bij je leest. • HesselBouma


  Luchtfietser!!

Of registreer je om te kunnen reageren.