Home

Nieuws

'Diervoedersector haalt palmoliedoelstelling'

Rijswijk – De Nederlandse diervoederindustrie dekt in 2015 haar behoefte aan palmolie volledig af met duurzaamheidscertificaten. Dat meldt veevoerbrancheorganisatie Nevedi nadat het Wereld Natuur Fonds eerder suggereerde dat de sector achter loopt.

Volgens Nevedi hebben alle leden van de brancheorganisatie recent een rekening gehad voor de gezamenlijke aankoop van Greenpalm-certificaten.

Footprint veevoersector

Nevedi zegt dat in 2014 bedrijven uitgebreid zijn voorgelicht. In april dit jaar is in de Algemene Ledenvergadering afgesproken om in 2015 collectief de benodigde certificaten te kopen om de 'footprint' van de sector 'duurzaam' af te dekken. Het betreft certificaten voor de inkoop van palmolie voor in Nederland geproduceerd en geconsumeerd dierlijk product.

Geen vraag naar duurzaamheidscertificaten palmolie

Nevedi zegt dat wordt toegewerkt naar inregeling van het afdekken van de palmolie-footprint per individueel bedrijf. De sector zet deze stappen vanwege het convenant dat ze sloot met andere partijen van de zogeheten Task Force Duurzame Palmolie. De vraag naar duurzaamheidscertificaten in de markt ontbreekt volledig, aldus Nevedi, dat zich ook inzet voor de inkoop van duurzame soja.

'Alle palmolie in Nederland duurzaam in 2014'

Eerder meldde het Wereld Natuur Fonds dat de diervoedersector achter loopt. Volgens afspraken die binnen de Task Force zijn gemaakt, moet in 2014 alle palmolie die in Nederland wordt verwerkt gecertificeerd zijn. In 2014 kwam het percentage voor de voedingsmiddelenindustrie uit op 72 procent. Doorvoer van palmolie of verbruik in het buitenland door Nederlandse bedrijven vallen niet onder deze doelstelling.

Grootste palmolie-importeur in EU

Nederland is binnen de EU de grootste palmolie-importeur. Het Nederlands-Britse Unilever koopt jaarlijks wereldwijd alleen al 1,5 miljoen ton palmolie in, 3 procent van de totale wereldproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.