Home

Nieuws 3 reacties

Europees Parlement schuift besluit over TTIP voor zich uit

Straatsburg - Het Europees Parlement is er niet in geslaagd een standpunt in te nemen over de voortgang van de onderhandelingen over een handelsverdrag met de Verenigde Staten. Zowel de stemming als het debat daarover werd op het laatste moment afgeblazen.

Reden voor het uitstel is onenigheid binnen de sociaaldemocratische fractie (S&D) over de manier waarop conflicten over investeringen moeten worden beslecht. Een deel van het parlement, waaronder de Nederlandse PvdA, vindt dat het bestaande geschillenbeslechtingssysteem (ISDS) uit de tijd is en geen onderdeel uit mag maken van een handelsverdrag met de VS. Gezien de opstelling van de VS in de onderhandelingen zou dat de totstandkoming van een verdrag kunnen blokkeren.

Een meerderheid van Europees Parlement is echter voor een handelsverdrag dat de economieën van Europa en de Verenigde Staten ten goede komt. Om uit de impasse te komen, heeft het Europees Parlement besloten dat de parlementaire commissie voor internationale handel opnieuw gaat proberen een politiek compromis te bereiken.

Laatste reacties

 • Schraar

  ISDS is een rechtstreekse bedreiging van de rechtstaat en de souvereiniteit van ieder land. Het geeft multinationals onacceptabel rechten.
  Deze moet uit de TTIP en anders maar geen TTIP.

 • jan4072

  De TIPP heeft alleen voordelen voor de VS en onze parlementariers stemmen voor omdat ze meer kans maken op een of andere pluche zetel. Graaiers politiek optimaforma

 • jan4072

  Sorry TTIP

Of registreer je om te kunnen reageren.