Home

Nieuws

Timmermans heeft nog niet terug van Dijksma's brief

Den Haag – Europees Commissaris Frans Timmermans heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de brief van Sharon Dijksma over de Nederlandse uitvoering van de Vogel- en Habitatrichtlijn.

Timmermans zei enkele maanden geleden in het Europees Parlement in antwoord op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) dat Nederland het zichzelf erg moeilijk maakt met de uitvoering van de Europese natuurregels. Dijksma reageerde daarop met een brief aan de Europees Commissaris, waarin ze aangaf dat Nederland verschillende keren geprobeerd heeft voor een soepele uitvoering van de regels te kiezen, maar daarvoor telkens of door de Europese Commissie of door de Europese rechter op de vingers werd getikt.

De staatssecretaris wil tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie de evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn op de agenda hebben. Zij waarschuwt dat niet te veel verwacht moet worden van aanpassingen. "Het is niet mijn indruk dat de Europese Commissie de regels wil wijzigen, en ook andere lidstaten hebben niet die intentie."

De huidige regelgeving maakt het lastig om natuur die in de afgelopen decennia is ontstaan door menselijk ingrijpen, zomaar weer in de oude staat terug te brengen, zeker als er soorten zijn gekomen die volgens de Europese regels bescherming verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.