Home

Nieuws 7 reacties

In kerngebieden veel minder muizen

Leeuwarden - In het kerngebied van de muizenplaag in Friesland zijn de aantallen muizen drastisch gedaald, de muizenstand nadert daar de nul. Dit meldt provincie Fryslân op basis van informatie van bureau Altenburg & Wymenga, dat in opdracht van de provincie de muizenplaag onderzoekt.

Het afnemen van de muizenstand komt overeen met de verwachting van ecologen, dat de populatie 'vanzelf' vermindert doordat er minder voedsel beschikbaar is. Maar voor het sein 'brand meester' is het nog te vroeg. Aan de randen van het getroffen gebied is nog steeds sprake van groei van de populatie. Onlangs waarschuwden ecologen van het onderzoeksbureau al dat de kans op een tweede muizenplaag niet uitgesloten is.

Het onderzoek naar oorzaken van en mogelijke maatregelen tegen de muizenplaag is pas in juni klaar. Omdat veehouders zo lang niet kunnen wachten met maatregelen, wil de provincie volgende week een tussenstand bekendmaken. Dan moet ook duidelijk zijn of Brussel toestemming geeft voor de gevraagde versoepelingen op de derogatievoorwaarden voor getroffen veehouders. Ook wordt achter de schermen druk gewerkt aan de 'muizenlening' die de provincie wil aanbieden aan bedrijven die door de muizenschade in financiële nood dreigen te komen.

Als het weide- en maaiseizoen op gang komt, start ook de tweede taxatieronde van de grasschade. Negenhonderd bedrijven hebben zich voor de taxaties aangemeld, en hebben al een keer bezoek gehad van taxateurs van het Faunafonds. Op 22.000 hectare zijn herstelmaatregelen nodig. 7.000 hectare daarvan is ernstig beschadigd en moet opnieuw worden ingezaaid. Het is nu op de meeste plaatsen overigens nog steeds te nat voor dit werk.

Laatste reacties

 • koestal

  wel taxaties ,maar nog geen geld

 • PetervanKempen


  Las dat tularemie onder hazen via waard dieren gaat als WOELMUIZEN. Niet best als die nu allemaal turalemie hebben en daarom afwezig zijn,want die ziekte kan overgedragen worden op Koeien en ook:     mensen!

  Oppassen dus, en  als je dode woelmuizen vindt, op sturen voor onderzoek!

 • Snel


  Onderzoek? Muizen komen alleen meer voor door vele onverteerde mais zaden uit rundveemest.

 • bellmonde

  als de muizen ALLEEN maar meer voor komen door onverteerde mais zaden,.. zou friesland minder last hebben dan brabant...

 • japke33


  @ snel, waar baseer je dat op? Hier wordt geen mais gevoerd, en de muizen hebben aardig schade aangericht. Ze eten de wortels van het gras. Ben wel benieuwd hoe jij aan deze informatie komt,

 • overheid


  @japke33

  Hier wordt geen mais gevoerd? Hoe vaak zie ik hier in Friesland niet dat voor het voeren de kuil wordt vermengd met o.a. mais? Dat is heel gebruikelijk.

 • japke33

  Kan best zijn, maar wij voeren geen mais. Snap niet helemaal welke kant je hiermee op wilt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.