Home

Nieuws

Fors meer asperges naar Duitsland

Den Haag – Duitsers importeerden vorig jaar fors meer asperges vanuit Nederland dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2014 wordt ruim een vijfde van de in Nederland geproduceerde asperges uitgevoerd. Dat is ruim 3,8 miljoen kilo. Van de geëxporteerde Nederlandse asperges gaat ongeveer de helft naar Duitsland, een kwart naar Frankrijk en een tiende naar België.

Duitsland importeert vanuit verschillende landen asperges, voornamelijk uit Griekenland. Griekenland voerde in 2014 minder uit naar Duitsland en Nederland heeft waarschijnlijk deze ruimte kunnen vullen, aldus het Nederlands Asperge Centrum. De gestegen export vanuit Nederland naar Duitsland kan ook volgens het aspergecentrum komen doordat de consumptie buitenshuis in Duitsland dusdanig is gestegen dat er ook meer behoefte was aan asperge.

Oppervlakte asperge 60 procent gestegen

De oppervlakte landbouwgrond die in Nederland wordt gebruikt voor de teelt van asperges is sinds 2000 met bijna 60 procent gestegen. De oppervlakte groeide met 1.230 hectare tot ruim 3.300 hectare in 2014. De aspergeteelt groeide het hardst in de provincies Noord-Brabant en Limburg. In Noord-Limburg nam de aspergeteelt met 66 procent fors toe.

Het totale areaal asperges heeft grote veranderingen ondergaan, maar de totale opbrengst aan asperges laat steeds een stijgende trend zien. Dankzij verbeterde teeltmethoden en de introductie van productievere rassen is de opbrengst per hectare sinds de jaren '50 in de vorige eeuw geleidelijk meer dan verdrievoudigd.

Onlangs zijn de eerste onder minitunnels geteelde asperges gestoken. Asperges van beste kwaliteit brengen nu ongeveer €17 à €18 per kilo op.

Of registreer je om te kunnen reageren.