AlgemeenNieuws

‘Stoffigste’ vierkante kilometer in Lunteren

Arnhem – Lunteren in de gemeente Ede heeft voor de tweede keer op rij de hoogst vergunde fijnstof- en ammoniakuitstoot.

De geuruitstoot is wederom het hoogst in Kootwijkerbroek, Barneveld. Tot die conclusie komt de Gelderse afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD). De PvdD berekende op welke vierkante kilometer in Gelderland de meeste ammoniak, geur en fijnstof door veehouderijen wordt uitgestoten. Ook heeft de fractie uitgezocht waar de meeste dieren, berekend per vierkante kilometer, zitten.

Op basis van openbare milieugegevens heeft de Partij voor de Dieren Gelderland berekend op welke vierkante kilometer de uitstoot volgens de verleende vergunningen het hoogst is. De vierkante kilometer met de hoogste fijnstofuitstoot (16 ton per jaar) ligt aan de Postweg en ammoniakuitstoot (71 ton per jaar) aan de Hoge Valkseweg, bij Lunteren in Ede. In Kootwijkerbroek aan de Esvelderweg in Barneveld wordt de meeste geur (464.000 odeurunits per seconde) uitgestoten, stelt de PvdD.

De Gelderse PvdD-fractie heeft ook uitgezocht waar de meeste dieren gehouden worden. Het gebied met de meeste leghennen, 346.262 op een vierkante kilometer, ligt volgens de PvdD bij Voorthuizen in Barneveld. In stallen bij Bruchem, Zaltbommel zitten 223.347 vleeskuikens, aldus de politieke partij. De vierkante kilometer met het meeste rundvee (9.768) ligt bij Uddel in Apeldoorn. 1.917 melkvee per vierkante kilometer worden gehouden in Well, gemeente Maasdriel. De meeste vleesvarkens, zo’n 16.600, zitten bij Aalten. Bij Vragender in Oost Gelre worden 17.866 biggen op een vierkante kilometer gehouden.

Beheer
WP Admin