Home

Nieuws 6 reacties

'Stoffigste' vierkante kilometer in Lunteren

Arnhem - Lunteren in de gemeente Ede heeft voor de tweede keer op rij de hoogst vergunde fijnstof- en ammoniakuitstoot.

De geuruitstoot is wederom het hoogst in Kootwijkerbroek, Barneveld. Tot die conclusie komt de Gelderse afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD). De PvdD berekende op welke vierkante kilometer in Gelderland de meeste ammoniak, geur en fijnstof door veehouderijen wordt uitgestoten. Ook heeft de fractie uitgezocht waar de meeste dieren, berekend per vierkante kilometer, zitten.
Op basis van openbare milieugegevens heeft de Partij voor de Dieren Gelderland berekend op welke vierkante kilometer de uitstoot volgens de verleende vergunningen het hoogst is. De vierkante kilometer met de hoogste fijnstofuitstoot (16 ton per jaar) ligt aan de Postweg en ammoniakuitstoot (71 ton per jaar) aan de Hoge Valkseweg, bij Lunteren in Ede. In Kootwijkerbroek aan de Esvelderweg in Barneveld wordt de meeste geur (464.000 odeurunits per seconde) uitgestoten, stelt de PvdD.
De Gelderse PvdD-fractie heeft ook uitgezocht waar de meeste dieren gehouden worden. Het gebied met de meeste leghennen, 346.262 op een vierkante kilometer, ligt volgens de PvdD bij Voorthuizen in Barneveld. In stallen bij Bruchem, Zaltbommel zitten 223.347 vleeskuikens, aldus de politieke partij. De vierkante kilometer met het meeste rundvee (9.768) ligt bij Uddel in Apeldoorn. 1.917 melkvee per vierkante kilometer worden gehouden in Well, gemeente Maasdriel. De meeste vleesvarkens, zo'n 16.600, zitten bij Aalten. Bij Vragender in Oost Gelre worden 17.866 biggen op een vierkante kilometer gehouden.

Laatste reacties

 • Frans-Jan

  464000 odeurunits per seconde, wie heeft dat bedacht? Het moet niet gekker worden!

 • ohzo

  Mafketels..

 • ikkethuis

  .....en de grootste niksnutten die het meeste kosten per km2 zitten in denhaag.

 • Wim Toornstra


  Waarom publiceert boerderij dit soort onderzoek? Gekleurd als maar kan weinig onafhankelijk.

  Wekt alleen maar ergenis voegt niets toe

 • agratax2

  @ohzo. Mafkezen of niet, dit soort malloten hersen spoelen wel de burgers en daarmee sturen ze de Tweede Kamer, omdat daar mensen zitten die alleen nog kikken op de hun populariteit bij de burger / kiezer en dat lukt het best door 'vervuiling en zijn gevaar' aan banden te leggen. Dus nu zijn landbouwhuisdieren het grote gevaar, vroeger was dat de auto. De auto, de heilige koe van de kiezer kun je als politiek niet aan banden leggen de boeren koe wel. 

 • Jaap39

  Beste redactie, om nu juist hier een plaatje van een koe als afbeelding te kiezen ?? Op zijn minst ongelukkig. Nu net het meest extensieve dier, en meest grondgebonden in dezen. 

  U maakt het nieuws, doe het dan ook zorgvuldig. En laat aub die PvdD links liggen. 

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.