Home

Nieuws

Franse varkenshouders 'controleren' vleesbedrijven

Lampaul-Guimiliau – Enkele tientallen Franse varkenshouders hebben zondagavond een Spaanse vrachtwagen met vlees uit dat land in brand gestoken.

Eerder hadden de boeren een bezoek gebracht aan een aantal vleesbedrijven in Bretagne om te controleren of er geen vlees uit het buitenland aanwezig was.

De vrachtwagen stond vanwege de verplichte zondagsrust geparkeerd op een 'Aire de Repos', een parkeerplaats langs de snelweg bij Landivisiau. Toen de lading uit Spaans vlees bleek te bestaan, staken de actievoerders de oplegger in brand. Eerder werd bij een vleesbedrijf een op Litouws kenteken staande vrachtauto opengebroken maar die bleek alleen diepvries kalkoen uit Frankrijk zelf te bevatten. Desalniettemin werd één pallet naar buiten gegooid en daar in brand gestoken.

Ook bij een opslagplaats van het grote vleeswarenbedrijf Jean Caby werd alleen varkensvlees uit Frankrijk aangetroffen. ''Meer en meer slachters werken met Frans vlees. Daar bestaat ongetwijfeld vraag naar bij de consument. Wij willen zo nu en dan met eigen ogen zien dat de vleesbedrijven zich ook aan hun beloften houden'', aldus een woordvoerder van de regionale boerenbond FDSEA. De Bretonse varkenshouders protesteren ook regelmatig bij de varkensveiling in Plérin waarbij vorige week enkele inkopers gedurende een paar uur in het gebouw werden gegijzeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.