Home

Nieuws 3 reacties

PvdD wil bouwstop mestverwerkers

Den Haag – De Partij voor de Dieren (PvdD) pleit voor een bouwstop om mestverwerkingsinstallaties en mestvergisters. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand vindt het te risicovol om te blijven bouwen, nu de gezondheidseffecten van deze installaties onduidelijk zijn.

"We weten wel dat er vanuit bewoners in de omgeving van de mestverwerkingsinstallaties veel klachten zijn. Ze hebben gezondheidsklachten, stankoverlast en vrezen voor ontploffing. Dat het risicovol is blijkt ook uit de situatie in Coevorden, waar een woonwijk werd ontruimd omdat er iets niet goed ging met een mestinstallatie", aldus Ouwehand.

Ze pleit er bij staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Melanie Schultz van Haegen voor om een bouwstop in te stellen. "Als we nu maar door laten bouwen en het blijkt straks wetenschappelijk bewezen dat het schadelijk is, moeten deze installaties gecompenseerd worden. Dat kost veel geld", aldus Ouwehand. "De overheid mag waarschuwingen over de gevaren van mestfabrieken niet langer in de wind slaan. Wie de bouw van zo'n fabriek toestaat zet welbewust de gezondheid en veiligheid van omwonenden op het spel. Na Groningen zou het kabinet wijzer moeten zijn."

Tijdens een debat over de leefomgeving in de Tweede Kamer probeerde Ouwehand steun te krijgen van andere partijen. SP verwacht het voorstel te kunnen steunen. PvdA steunt het voorstel niet, hoewel op het partijcongres van de PvdA een motie werd aangenomen tegen grootschalige mestvergisting in het landelijk gebied.
Staatssecretaris Mansveld zegt dat de vergunningverlening voor mestvergisters en mestverwerkingsinstallaties een zaak is van de regionale overheden. Ze zal bij de Werkgroep versnelling vergunningverlening mestverwerking navragen of zij signalen krijgen van het bevoegd gezag dat zij onvoldoende informatie hebben over de gezondheidseffecten van de mestverwerkinginstallaties.
De PvdD vreest vooral de grootschalige mestverwerkingsinstallaties, zoals de verwerkinginstallatie van 500.000 ton varkensmest per jaar in Landhorst en de vergister van 450.000 ton in Groenlo.

Laatste reacties

 • zon

  Ik vrees voor auto ongelukken morgen,
  Daarom per direct een verbod op autorijden.

 • Jaap39

  Is het een idee om riool(mest)zuiveringsinstalaties ook maar eens een tijdje stil te zetten?
  Over dat soort systemen hoor je eigenlijk nooit wat. Is dat zoveel anders als agrarische installaties?

 • Hogman1

  #2 Als Je over de A16 ter hoogte van Prinsenbeek rijdt kan je zo,n riool(mest)zuiverings ruiken
  Is al 30 jaar in gebruik en wordt dus bewezen anders behandeld dan een agrarische instalatie.
  Die zal bij zo,n overlast al na 3 weken met bestuurlijke dwang gesloten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.