Home

Nieuws

Nabetaling voor afnemers van Boerenbond Deurne

Deurne – Boerenbond Deurne keert leden en afnemers over 2014 een extra nabetaling uit van €2,50 per ton mengvoer, exclusief btw. Deze nabetaling is vooral gevolg van de positieve resultaten van de nevenactiviteiten en is hoger dan voorgaand boekjaar. De totale nabetaling komt op €10,60 per afgenomen ton diervoeder, wat neerkomt op een bedrag van circa €4,1 miljoen.

Een jaar eerder rapporteerde Boerenbond Deurne nabetaling uit op €8,75 per ton en het jaar ervoor €8,50. De cijfers zijn echter nauwelijks vergelijkbaar omdat de onderneming geen winstmaximalisatie nastreeft met het voerbedrijf en probeert de winst uit de nevenactiviteiten zoveel mogelijk vroeg in te calculeren of te verrekenen.
De nabetaling is aanvullend op €10 korting per ton voer die leden en klanten van de coöperatie van november 2014 tot en met januari 2015 hebben gekregen. Deze korting was volgens directie en bestuur een direct gevolg van strategische keuzes en efficiëntieslagen die Boerenbond Deurne gedurende 2014 heeft gerealiseerd. Boerenbond Deurne reorganiseerde de laatste paar jaar stevig bij haar nevenactiviteiten. Onder de nevenactiviteiten rekent Boerenbond enkele Welkoopwinkels, een uitgeverij, een verzekeringsbedrijf, een doe-het-zelfzaak en een zelfbedieningspomp.

Definitieve jaarcijfers worden in het voorjaar gepresenteerd. Boerenbond Deurne is naast producent van mengvoer onder meer eigenaar van handelsbedrijf in diervoedergrondstoffen Bracofeed. In 2014 verkocht Boerenbond Deurne volgens directeur Dick Kroot 'iets minder' dan de 440.000 ton mengvoer die in 2013 werd afgezet, maar er ging wel meer grondstof naar het boerenerf. Hoewel de totale voerafzet wat onder druk staat, won Boerenbond Deurne volgens Kroot de eerste maanden netto klanten en groeide de afzet voeders.
Boerenbond Deurne wil in 2015 fuseren met Isidorus-Nederpeel, dat tevens een sterke marktpositie heeft in Zuid-Nederland. Het definitieve besluit valt volgens planning in mei. Door de krachtenbundeling ontstaat een onderneming met een jaaromzet van circa €400 miljoen. Mogelijk sluit Boerenbond Helden in Panningen zich bij de fusie aan. Het besluit hierover wordt zeer spoedig verwacht. Met het samengaan leggen ze een stevig fundament om afnemers ook in de toekomst optimaal van dienst te zijn met meer kennis en oplossend vermogen voor een beter technisch resultaat, verlaging van de kostprijs en meer rendement op het boerenerf.

Of registreer je om te kunnen reageren.