Home

Nieuws 1172 x bekeken

Toelatingsprocedure insecten eenvoudiger

Straatsburg – De vergunningverlening voor nieuwe voedingsmiddelen, zoals insecten, wordt wat betreft het Europees Parlement vereenvoudigd. Een voorstel daartoe van de Europese Commissies werd met de nodige amendementen aangenomen.

Omdat de volksvertegenwoordigers wijzigingen eisten, moet de wet ook goedgekeurd worden door de Europese Raad.

Geharmoniseerde procedure

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat zogenoemde 'novel foods' die in de gehele EU verkocht zullen worden met een volledig geharmoniseerde procedure worden geëvalueerd en goedgekeurd. De Europese waakhond voor voedselveiligheid Efsa moet een evaluatie uitvoeren voor alle gevallen waar een levensmiddel gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Definitie van novel foods

Voor het eerst wordt een definitie vastgelegd. Onder de nieuwe voedingsmiddelen worden producten gerekend die in verre landen al wel worden gegeten, maar in de EU nog niet. Ook eten dat met nieuwe technologieën worden geproduceerd vallen onder de definitie, evenals onder meer insecten en gekloond voedsel.

Snellere toelating, openbare studies

In het huidige beleid zijn alle producten die in 1997 in een lijst met 'traditionele voedingsmiddelen' opgenomen. Producten die later zijn geïntroduceerd, moeten eerst worden onderzocht door de Efsa. Deze onderzoeksperiode duurt relatief lang en er worden steeds sneller nieuwe producten geïntroduceerd. Met het nieuwe voorstel wordt de toelatingsprocedure gehalveerd en goedkoper gemaakt, en worden veiligheidsstudies publiek gemaakt.

Producten blijven in schappen

Producten die reeds op de nationale markt zijn toegelaten kunnen gewoon in de schappen blijven tijdens de Europese goedkeuringsprocedure, aldus de Europese Commissie. Dit geldt bijvoorbeeld voor insecten die reeds in diverse supermarkten in Nederland verkocht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.