Home

Nieuws 1995 x bekeken 3 reacties

Hogan: EU-voorraden verlengen crisis

Parijs – Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) is ervan overtuigd dat publieke zuivelvoorraden marktprijzen verder omlaag zouden drukken en de huidige crisis verlengen.

De Ier deed de uitspraak in een toespraak voor de Franse senaat. Het verhogen van de interventieprijs zou ook volgens een meerderheid van de 28 EU-lidstaten niets bijdragen aan het herstellen van de balans op de zuivelmarkt.

Verstoring concurrentiekracht

Verhoging van de interventieprijs zou volgens hem de concurrentiekracht van de melkproductie in de EU verstoren en een einde maken aan de toenemende marktoriëntatie in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, die juist door lidstaten steeds opnieuw is onderschreven. "Bovendien zou het wetgevende proces dat nodig is voor een hogere interventieprijs in het Europees Parlement ten minste een jaar geduurd hebben."

Hogere interventieprijs

Een hogere interventieprijs is onder meer de wens van Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties. De Nederlandse regering is erop tegen.

Laatste reacties

  • agrieehollande

    Daarom moet vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden; marktregulatie dus.

  • krulsaart

    Waarom komt er dan een PO regeling voor varkensvlees?

  • agrieehollande

    De industrie heeft een groot belang bij hoge voorraden: die leiden immers tot een lage prijs, maar ook een slecht inkomen voor een boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.