Home

Nieuws 11 reacties

Rusland onderhandelt over hervatting import vlees, zuivel en aardappelen

Brussel – Rusland overweegt onder voorwaarden weer Europese voedselproducten te importeren. Dat blijkt uit een brief van de Europese Commissie aan de Russische veterinaire dienst die openbaar is geworden.

In de brief staat dat specifieke zuivel- en vleesproducten, delicatessen en nicheproducten onder voorwaarden weer geëxporteerd mogen worden.  Dat geldt ook voor dierlijk vet, reuzel, slachtafval en bepaalde vleesproducten. Voorwaarde is dat de Russische veterinaire dienst bepaalt welke bedrijven in welke lidstaten mogen exporteren, waarbij de Russische veterinaire dienst inspecties mag uitvoeren. Ook de export van consumptie- en pootaardappelen kan weer hervat worden door lidstaten die hier interesse in hebben. De brief is ter bevestiging voorgelegd aan de Russische veterinaire dienst.

Met de brief stemt de Europese Commissie in dat lidstaten individueel onderhandelen met Rusland over export. Eerder wilde de EU alleen gezamenlijk optrekken. De Europese Commissie vindt ook dat er bij de onderhandelingen gelijke kansen moeten zijn voor alle lidstaten.

Frans van Dongen, lobbyist van de Nederlandse vleessector in Brussel, zegt dat Nederland aan het onderhandelen is over de export van vlees naar Rusland. Agra Europe meldt dat het gaat om de export van runderproducten en dierlijk vet van drie productielocaties in Nederland, varkensproducten en pootaardappelen. Frankrijk, Denemarken en Italië onderhandelen eveneens over varkens- en rundvleesproducten. Spanje is met Rusland in overleg over de export van eieren en eendagskuikens. Finland onderhandelt met de Russen over export van pootgoed.

De Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov zei vorige week in Berlijn dat de grenzen nog niet opengaan voor landbouwproducten uit de EU. Wel was hij bereid om lidstaten die zwaar getroffen werden door de boycot te helpen bij het verhogen van export van producten die niet onder de boycot vallen.

De Europese landbouwministers spreken maandag tijdens de landbouwraad over de Russische boycot.

Laatste reacties

 • John*

  het lijkt erop dat Duitsland verloren heeft :-). In het hol van de leeuw zijn de afspraken omzeeep geholpen die Duitsland zo goed uitkwamen om de sterkste speler in de EU te worden en de economische groei in het land te borgen met goedkoop voedsel.

 • ed12345

  En ondertussen worden de gevechten in de oost oekraiene heviger ,maar daar zeggen we nu effe niks over, we zijn aan het onderhandelen over export naar Rusland

 • jan123123

  Ik 'ken ' Herkemij
  Jammer dat hij VION verlaat

 • alco1

  Herkemij zal daar nu wel naar toe gaan .

 • koestal

  De Russen overwegen onder voorwaarden weer te importeren maar verder zal het wel niet komen

 • Ishtar

  Rusland zal een paar landen in de EU bevooroordelen, zodat de rest zich benadeeld voelt.
  En zo de 'eenheid' in de e/u minder wordt.

 • agratax2

  Onderhandelen per EU land. Zeer slim zo maak je de EU tot een politiek machtsblok zonder enige macht en Brussel keurt dit goed. Hier blijkt maar weer uit dat de EU geen eenheid is en die ook niet wil uitstralen. Voor een paar luizige Euro's laten we ons uit elkaar spelen en vinden dan dat de we de Russen mooi weer in onze winkel hebben. Dat we hiermee de Russen en eventuele andere ons niet welgezinde landen card blanche geven om alle internationale wetten en fatsoensnormen met voeten te treden zonder blijvende schade, nee zelfs met de volle winst.

 • piethermus1

  Geld gaat voor sommigen mensen boven welke moraal dan ook... Het afgelopen half jaar de reacties van collegaboeren lezende is dat bij veel boeren niet anders.

 • ed12345

  agratax het bewijs is er al ;Hevigere gevechten in oost oekraiene

 • zeelander

  Rusland is genoeg gestraft door de sanctie.s
  Ik heb nog liever een rus op de koffie
  Dan een oekraiener
  Want daar is het ook een corrupt zooitje
  En weet je nooit of ze de waarheid spreken
  En we mogen ook nooit vergeten dat Rusland het grootste offer heeft gebracht om ons te bevrijden van de nazi.s
  Dus juff merkel een beetje dimmen

 • agratax2

  @zeelander. Ik heb in beide landen op het platteland gewerkt en heb de ervaring dat in beide landen de _gewone- bevolking erg vriendelijk en gastvrij is. Hiermee zeg ik niet dat de mensen altijd in onze ogen de waarheid spreken, maar ook hier liggen vele onderdrukte generaties aan ten grondslag.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.