Home

Nieuws 4 reacties

'Geopolitiek nodigt uit tot maken keuzes in agrosector'

Wageningen – De wereldwijde politiek maakt het nodig dat de Nederlandse agrarische sector goed over haar strategie moet nadenken. Dat schrijft Krijn Poppe, bedrijfseconoom en manager bij LEI van de Wageningen UR in zijn weblog.

"Zetten we de schaarse innovatie- en managementcapaciteit in op de export van productiemiddelen, uitgangsmateriaal en kennis of moet de nadruk vooral liggen op een zo groot mogelijke export van producten? En over welke producten voor welke markten hebben wij het dan? Basisproducten om de wereld te voeden of luxere en duurzamere producten voor de middenklasse en hoger?", vraagt Poppe zich af. Hij vraagt zich ook af of de veronderstelling wel juist is dat we door het exporteren van kennis en toegevoegde waarde in plaats van basisproducten minder afhankelijk worden van geopolitieke ontwikkelingen.

In 2014 is volgens Poppe het geopolitieke denken op de agenda gezet. "De Russische annexatie van de Krim, het daaropvolgende drama in Oekraïne en vooral de daaruit voortvloeiende boycots tussen Rusland en de EU riepen de vraag op of we ons met de Nederlandse agrarische uitvoer niet al te veel afhankelijk hadden gemaakt van de export van eindproducten naar dat deel van de wereld. Een klein verlies aan afzet leidt tot een forse daling van de omzet. Vooral de perentelers ondervinden dat", schrijft Poppe.
De econoom omschrijft de situatie in het Midden-Oosten en in delen van Noord-Afrika als explosief. "Een groeiende bevolking met weinig werk, afhankelijkheid van voedselimporten en toenemende waterproblemen. Kunnen wij ze helpen met uitgangsmateriaal, kennis en productiemiddelen of gaan ze steeds meer goedkope basisproducten van ons importeren?", vraagt Poppe zich af.
Tegelijkertijd lijken sommige groepen consumenten in de onzekere situatie in de wereld steeds meer belang te hechten aan lokale producten. "Vanuit het idee dat lokaal duurzamer is, wat overigens vaak onjuist is, of als reactie op de sterke globalisering", aldus Poppe.

De econoom ziet in deze ontwikkelingen een noodzaak tot het maken van keuzes in de strategie van de Nederlandse agrarische sector.

Laatste reacties

 • marco-vdb

  1 idioot kan meer vragen stellen dan 100 wijzen kunnen beantwoorden...

 • joannes

  Doen we niet al zoiets met:pootaardappelen, biggen, kalfsvlees, kindervoeding, enz? Landbouw experts die over de wereld werken? En zijn de varkens,kindervoeding en het kalfsvlees niet ook getroffen door die Geopolitieke ontwikkelingen? Alleen de Landbouw experts blijven weg, en als ik het goed begrijp, begrijpen ze ook nog eens de Positie die Putin inneemt tov het Westen. We kunnen beter die Experts een semenair over Geopolitiek laten geven aan de bekrompen en eng denkende Politiek die al die narigheid over ons heeft afgeroepen! Misschien kan NL dan gewoon doen waar ze goed in is: Efficiënt Produceren!

 • Mozes

  Jij kiest dus voor goedkope basisproductie @joannes? Ik denk dat wij in een klein, dichtbevolkt land met zeer hoge grondprijzen altijd voor de export van uitgangsmatriaal en toegevoegde waarde producten moeten kiezen. Maar ook deze producten zijn helaas niet ongevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen. Zekerheid dat je altijd ongestoord en tegen een altijd goede prijs kunt leveren krijg je nergens.

  Verder merk je op dat de landbouwexperts in het oosten Putin beter begrijpen. Ik denk dat wij in het westen Putin net zo goed begrijpen maar dat de landbouwexperts minder bezwaar hebben tegen onderdrukking, onderwerping en imperialisme.

 • Fermer

  @Mozes, hoeveel van de Nederlandse melk wordt verwerkt tot die hoger toegevoegde waarde producten, en hoeveel tot bulk, poeder, foliekaas en boter? En wanneer de waarde van de bulkproducten zakt, dan zal de prijs van elk duurder melkproduct toch meezakken? De meerkosten van de productie van die producten met extra toegevoegde waarde, krijgt de boer die wel vergoed?
  Maar vooral, Putin afvallen is gemakkelijk, maar noem mij eens een exportbestemming van landbouwproducten waar geen onderdrukking, onderwerping, uitbuiting of imperialisme heerst? En de andere Nederlandse multinationals, zij allen produceren of winnen delfstoffen in landen die 'wij in het westen zo goed begrijpen', zeg maar waar wij ons oordeel klaar over hebben. Wanneer doet Nederland al die bedrijven in de ban?

Of registreer je om te kunnen reageren.