Home

Nieuws 8 reacties

Frankrijk wil bestrijdingsmiddelen terugdringen

Parijs – De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw de komende tien jaar met de helft terugdringen. In 2018 moeten al een kwart minder chemicaliën worden gebruikt.

Le Foll hoopt dat vooral te bereiken door de middelen met onderzoek en innovatie minder noodzakelijk te maken. Zijn nieuwe plan maakt tegelijk duidelijk dat een soortgelijk voornemen van de vorige regering bij lange na niet is gehaald. De toenmalige minister van landbouw Bruno le Maire kondigde in 2008 aan dat in de tien jaar vanaf toen het gebruik eveneens met de helft terug zou moeten. In werkelijkheid worden sindsdien in Frankrijk echter jaarlijks zo'n vijf procent meer bestrijdingsmiddelen ingezet.

''Dat dat plan mislukt is, komt omdat er niet werd gekeken hoe je de agrarische productie zonder die middelen toch op peil kunt houden", denkt de huidige bewindsman. ''Deze keer gaan we van een systematische aanpak uit. We moeten werken aan een productie waar je veel economischer omgaat met wat je er aan toe moet voegen, zoals gewasrotatie waardoor je de erosie van de grond en het opduiken van ziekten en plagen kunt voorkomen. Daarnaast moeten we natuurlijke alternatieven voor chemische middelen ontwikkelen en ook meer innovatie krijgen bij de landbouwmachines om meer precisie-landbouw mogelijk te maken.''

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Frankrijk geeft hier het goede voorbeeld. Nederland gaat de boot missen als het niet tijdig begrijpt dat een andere wind is gaan waaien in de landbouw. Als we tegen de klippen op grote schaal levensmiddelen blijven produceren om de handelsbalans te spekken zal ons cultuurlandschap veranderen in een kerkhof.

 • Mozes

  @Henk Tennekes, Frankrijk heeft in het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen een enorme achterstand op Nederland.
  Daarnaast wil Frankrijk binnen Europa een verhoging van de nitraatnorm voor grondwater.

 • bbuizer

  In Libération, waar ook Reuters uit geput heeft, staat dat minister Stéphane Le Foll als doel heeft dat het gebruik van pesticiden in Frankrijk in 2020 (en dus niet in 2018 zoals Boerderij schrijft) alvast met een kwart is teruggedrongen. En met de helft in 2025. Pesticiden zijn in de ogen van de minister als een tijdbom, zo meldt Libération. Daarom wil hij er serieus werk van gaan maken en wil hij ook bevorderen dat er meer wordt gewerkt vanuit agro-ecologische principes.
  In Nederland zou meer aandacht hiervoor ook nuttig kunnen zijn. In de Nederlandse land- en tuinbouw is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sinds 2000 weer gestegen. Zie http://www.sustainablefoodsupply.org/bij-gewasbescherming-nog-veel-te-doen-voor-redding-bijen-en-behoud-biodiversiteit/

 • bbuizer

  In Libération, waar ook Reuters uit geput heeft, staat dat minister Stéphane Le Foll als doel heeft dat het gebruik van pesticiden in Frankrijk in 2020 (en dus niet in 2018 zoals Boerderij schrijft) alvast met een kwart is teruggedrongen. En met de helft in 2025. Pesticiden zijn in de ogen van de minister als een tijdbom, zo meldt Libération. Daarom wil hij er serieus werk van gaan maken en wil hij ook bevorderen dat er meer wordt gewerkt vanuit agro-ecologische principes.
  In Nederland zou meer aandacht hiervoor ook nuttig kunnen zijn. In de Nederlandse land- en tuinbouw is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sinds 2000 weer gestegen. Zie http://www.sustainablefoodsupply.org/bij-gewasbescherming-nog-veel-te-doen-voor-redding-bijen-en-behoud-biodiversiteit/

 • bbuizer

  @Mozes In Frankrijk ligt het gemiddelde gebruik van pesticiden per hectare onder het Europees gemiddelde. Maar omdat Frankrijk zoveel landbouwgrond heeft, is het totale gebruik erg hoog.

 • vant

  Je hebt altijd mensen die roepen zonder kennis. Als de consument niet meer wil betalen En toch drie keer per jaar op vakantie wil betalen de boeren de rekening En kan er niet door ontwikkeld worden.

 • schoenmakers1

  Henk Tennekes, als je zelf eens het goede voorbeeld geeft, koop een boerderij en doe het voor hoe het moet, als je succes hebt krijg je wellicht navolging, anders kun je beter je mond houden

 • pibo

  Electoraal willen scoren op kap van de boeren. Politieke prostitutie noem ik dit. Tuurlijk moet er de drive zijn om het fytogebruik te milderen maar dan liefst zonder daar domme doelstellingen aan te koppelen.
  Inspraak zonder inzicht geeft een uitsspraak zonder uitzicht

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.