Home

Nieuws 1 reactie

AOC's: niet opdraaien voor kosten T-rijbewijs

Ede - De AOC Raad kan zich niet vinden in het standpunt van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu dat het halen van een trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) geen diplomavoorwaarde is en dus niet door de overheid bekostigd hoeft te worden.

De AOC's vrezen dat zij voor de kosten moeten opdraaien en dat kunnen ze niet, zegt de AOC Raad.

In een brief aan de Eerste Kamer legt Schultz uit dat het de AOC's vrij staat om het halen van het T-rijbewijs als 'extra faciliteit' aan te bieden. De kosten daarvan mogen ze doorberekenen aan de leerling.

"De praktijk is weerbarstiger," zegt Mirjam Kuggeleijn van de AOC Raad. "Een T-rijbewijs is geen diplomavoorwaarde, maar een leerling moet het rijbewijs wel hebben om op stage te kunnen gaan. En een stage is onderdeel van de opleiding."

In de praktijk komt het er daarom op neer, aldus Kuggeleijn, dat een leerling zou kunnen afdwingen dat de school de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs betaalt.

De raad zal in een reactie op de brief van Schultz er op aandringen dat er helderheid komt over wie de kosten moet gaan dragen.

Die kunnen behoorlijk oplopen. Het ministerie gaat uit van €2,9 miljoen, maar dat is gebaseerd op 3.500 leerlingen die elk voor €820 een trekkerrijbewijs halen. De AOC Raad gaat uit van zo'n €1.500 per rijbewijs (Kuggeleijn: "Dat kan nog meer worden") en 5.000 leerlingen, wat neerkomt op €7,5 miljoen. Die kosten kunnen verder oplopen omdat de AOC's nieuwe trekkers (met dubbele besturing) en aanhangwagens moeten aanschaffen.

Het ministerie gaat er vanuit dat het T-rijbewijs per 1 juli 2015 verplicht wordt.

Eén reactie

  • Geert.Diepenbroek

    Hoe zit het met oudere personen dan 25 jaar en ouder die al een auto rijbewijs hebben.
    Moeten die ook nog een trekker rijbewijs halen ? en examen doen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.