Home

Nieuws

Twee kalverbedrijven met furazolidon vrijgegeven

Den Haag – De NVWA heeft de blokkade opgeheven van twee kalverbedrijven die veevoer hadden gekregen dat vervuild was met furazolidon.

Alle 97 varkensbedrijven en 4 kalverbedrijven die het vervuilde veevoer hadden gekregen via veevoerbedrijf Coops in Halle zijn daarmee vrij gegeven. Bij de dieren zijn geen sporen van de verboden stof gevonden.

Eén kalverbedrijf met in totaal 3.500 kalveren op twee locaties is nog geblokkeerd. De dieren dreigen vernietigd te worden. De kalverhouder vecht dit aan bij de rechtbank in Den Haag.
De kalverhouder had het veevoer direct gekocht via het veevoerbedrijf van Van Kats uit Lopik. Dit veevoerbedrijf is nog altijd geblokkeerd. Ook het melkveebedrijf van dezelfde eigenaar is nog geblokkeerd. De eigenaar wil contra-expertise van de dieren. Als daarmee blijkt dat de individuele dieren geen resten van furazolidon bij zich hebben, worden de dieren vrij gegeven.
Afgelopen weken werden in totaal 2.450 kalveren op vier bedrijven vernietigd omdat ze veevoer hadden gekregen met het verboden antibioticum. Voor de stof geldt een nulnorm. Uit onderzoek van het Bureau Risicobeoordeling van de NVWA blijkt dat er geen verhoogd risico voor de volksgezondheid is voor het vlees van de dieren die eerder al geslacht zijn. Het overgrote deel van het vlees was al geconsumeerd.
Tegen Van Kats loopt nog een onderzoek onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

Lees meer over furazolidon

Of registreer je om te kunnen reageren.