Home

Nieuws

'Geen wateroverlast door vervroegd invoeren winterpeil'

Den Haag - Het verlagen van het waterpeil heeft tot nu toe goed gewerkt. Tot die conclusie komt de Unie van Waterschappen disndagmorgen.

De overvloedige regenval van maandag en afgelopen nacht heeft niet tot problemen geleid, aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "De waterberging heeft de regen kunnen opvangen, naar het zich nu laat aanzien."

Omdat de ruimte in de waterberging als gevolg van de vele neerslag van de afgelopen periode minimaal was geworden, had de Unie van Waterschappen als voorzorgsmaatregel besloten het waterpeil afgelopen weekeinde te verlagen tot het winterpeil. In laaggelegen delen van Nederland is voorbemalen, waardoor het waterpeil wordt verlaagd, in hooggelegen delen van Nederland zijn de stuwen opnieuw ingesteld, waardoor er minder water wordt vastgehouden. Het eind augustus overstappen op het winterpeil is uitzonderlijk vroeg, normaal gesproken gebeurt dat pas in de tweede helft van september. Volgens de woordvoerder van de Unie is het niet waarschijnlijk dat het invoeren van het winterpeil een tijdelijke maatregel is, het peil zal ook de komende weken gehandhaafd blijven. In de noordelijke provincies van Nederland zijn overigens geen extra maatregelen genomen, omdat de neerslagsituatie daar er geen aanleiding voor geeft, aldus de Unie.

Of er daadwerkelijk problemen zijn zouden zijn opgetreden zonder de genomen maatregelen kon de woordvoerder van de Unie van Waterschappen niet zeggen. "Daarvoor is er nog te weinig inzicht in het daadwerkelijk neerslagpatroon van de afgelopen dagen."

Of registreer je om te kunnen reageren.