Home

Nieuws

Bayer: Het gaat zo slecht nog niet met de bij

Monheim - Met de gezondheeid vande Europese bijen is het een stuk beter gesteld, dan uit mediapublicaties blijkt. Dat stelt gewasbeschermingsmiddelenfabriekant Bayer op basis van onderzoek van gegevens over bijna 400.000 bijenvolken uit 21 landen.

Het aantal bijenvolken dat de winter van 2013/2014 niet overleefde was op een laag niveau, de Europese bij is een stuk gezonder dan in voorgaande jaren, aldus het onderzoek.

Christian Maus, Global Pollinator Safety Manager van Bayer CropScience, zegt dat de resultaten betrekking hebben op een periode dat de neonicotinoiden nog in Europa werden gebruikt. Volgens hem geeft het onderzoek nieuwe ondersteuning voor de veronderstelling dat het gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen geen invloed hebben op bijensterfte.

Het verlies aan bijenvolken bleef gemiddeld beperkt tot 9 procent. Dat percentage is volgens het onderzoek normaal.

Romée van der Zee van het Centrum voor bijenonderzoek zegt dat veel factoren van invloed kunnen zijn op bijensterfte, waaronder het weer. Volgens Van der Zee kan het zijn dat de Varroa-mijt door het koude voorjaar in 2013 minder actief is geweest in de daarop volgende winter.

Bayer stelt dat bij juist gebruik de insectenverdelgers op basis van neonicotinoiden geen invloed hebben op de bijenvolken. Annette Schürmann van Bayer zegt dat in de discussie over de bijensterfte te veel gezocht wordt naar één oorzaak. Opmerkelijk is dat bijenvolken in Australië en Nieuw-Zeeland het goed doen, ondanks het gebruik van neonicotinoïden in die landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.