Home

Nieuws 344 x bekeken

WTO veroordeelt Argentinië

Buenos Aires – Wereldhandelsorganisatie WTO oordeelt dat Argentinië met een hele serie importbeperkingen handelsafspraken schendt. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme Europese ambtenaren. De WTO zelf heeft nog niets bekendgemaakt.

Het beleid van het Zuid-Amerikaanse land is door onder meer de EU, VS en Japan bij de WTO aangekaart.
Sinds 2011 vereist Argentinië dat importeurs steeds opnieuw vergunningen aanvragen. Het is een gecompliceerd proces dat volgens de klagende partijen bedoeld is Argentijnse bedrijven te ontmoedigen buitenlandse waar te kopen. In sommige gevallen worden bedrijven onder druk gezet tegen een importstroom een qua gelijke waarde export te zetten. Het leidde er onder meer toe dat een importeur van Duitse auto's zich moest storten op de export van olijfolie.
Boeren in Argentinië zijn gefrustreerd door het handelsbeleid van de regering van president Cristina Fernández de Kirchner, dat exporten zou uitknijpen met hoge exportheffingen. Het land is verwikkeld in een strijd tegen een mogelijk bankroet.

Of registreer je om te kunnen reageren.