Home

Nieuws 2020 x bekeken 5 reacties

Twee derde loonwerkers realiseert beter resultaat

Nijkerk - Twee derde van de loonwerkers en grondverzetbedrijven realiseerde in 2013 een beter resultaat, aldus Cumela. Dat blijkt uit de Kompas Analyse van de brancheorganisatie, waarvoor 30 procent van het aantal deelnemers - ruim 7 procent van alle lidbedrijven Cumela Nederland - inmiddels de jaarcijfers over 2013 aangeleverd heeft. De conclusies zijn gebaseerd op 127 representatieve bedrijven, aldus Cumela.

De omzet, het resultaat en het aantal arbeidskrachten zijn goed vergelijkbaar met de gemiddelden in de sector in 2012. Het aandeel agrarisch loonwerk is met 52 procent iets hoger dan het gemiddelde van circa 45 procent. De verschillen in resultaatontwikkeling ten opzichte van 2012 zijn groot. Bijna 65 procent van de bedrijven behaalde een beter resultaat en de rest presteert minder dan in het voorgaande jaar, 2012.

De omzet van Cumela-bedrijven steeg met 3,2 procent. De omzet voor eigen arbeid en materiaal (brutomarge) steeg gemiddeld met 3,8 procent en kwam daarmee uit op €1,5 miljoen.
Zowel voor de grondverzet-, gemengde als agrarische loonbedrijven verbeterde het resultaat. Weliswaar stegen de kosten bij alle typen bedrijven, maar de flinke omzetstijging zorgde uiteindelijk voor een verbetering van het rendement. Het gemiddelde bedrijfseconomisch rendement is nog steeds negatief en ligt in 2013 op min €12.784. Dat is min 0,9 procent van de brutomarge. Dit betekent dat de arbeid van de niet-betaalde ondernemer en de rente op het eigen vermogen niet geheel worden vergoed.

Laatste reacties

 • ...............

  Ik gun het ze maar wie heeft dit weer opgebracht, die gene die het weer niet kan doorberekenen.

 • Mels

  Dus de boer mag wel een miljoen euro stal boeuwen maar de loonwerker mag niks verdienen? De loonwerker zal echt wat moeten verdienen wil hij aan de mallotige eisen van de hedendaagse boer kunnen voldoen. Als hij niet met het allernieuwste spul komt is het hier te kort en daar te breed en als hij daardoor een cherpe prijs neerlegt moet daar nog wat af ook. Volgens mij is de loonwerker degene die de voederwinning tot een goed einde moet brengen. Beter iets meer betalen en supervoer dan matigvoer en voor een dubbeltje op de eerste rang. Goed voer bespaart krachtvoer en andere bijproducten.

 • somporn

  Met hoeveel miljoen komt de loonwerker aanzetten bij de boer en een uurtarief van een paar tientjes.
  Gaan ze naar de accountant betalen ze 4x zoveel en piepen ze niet.
  (gebouw met een paar bureautjes)

 • kenijor

  Is gewoon marktwerking, dus niet zeuren.

 • pinkeltje

  Tja, dat verhaal kennen we. Maar het is niet zo moeilijk. De loonwerker bepaalt zelf zijn tarief en als er een collega is die zo slim is om het voor minder te doen dan is de conclusie snel getrokken. Niettemin voorlopig geen gebrek aan loonwerkers dus wie heeft er een probleem?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.