Home

Nieuws 2059 x bekeken 6 reacties

Dijksma: jacht verbieden is niet nodig

Den Haag – Het verbieden van jacht is niet nodig. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in reactie op de initiatiefnota van Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die jacht verbiedt.

"Het doden van dieren louter voor het genoegen van een jager, zonder maatschappelijke noodzaak is niet acceptabel", aldus Dijksma. Ze vindt dat jacht een maatschappelijk doel moet dienen. "Daarom heb ik in het wetsvoorstel natuurbeschermingswet opgenomen dat de jacht – alleen op eend, fazant, houtduif, haas en konijn – moet plaatsvinden overeenkomstig een van te voren opgesteld afschotplan dat onderdeel uitmaakt van het faunabeheerplan", schrijft Dijksma.

Zo moet geborgd worden dat de jacht die plaatsvindt op een verantwoorde manier gebeurt. Hierbij moet het afschot worden gepland, gestructureerd, geobjectiveerd en gemaximeerd, met inachtneming van de schadehistorie en de draagkracht van de populaties. Dit moet ervoor zorgen dat er een redelijke wildstand is in het veld, zodat er geen negatief effect van jacht op de natuurwaarden is. Ook staat in het wetsvoorstel van Dijksma dat onnodig lijden van dieren voorkomen moet worden. Drijfjacht wordt verboden.

Met deze voorwaarden aan jacht is het volgens Dijksma niet nodig om jacht te verbieden. Dijksma wijst tevens op het belang van jachthouders buiten de jacht bij de bestrijding van schade door dieren en het beheren van populaties. "Zonder hun inzet, hun kennis en hun kundigheid bij het uitvoeren van noodzakelijk afschot zouden bestrijding en beheer niet, althans niet effectief en efficiënt, kunnen plaatsvinden", aldus de staatssecretaris.

Laatste reacties

 • Zippie

  Ik heb mij zojuist eerst eens flink aan de oren moeten trekken of dit toch geen droom is.
  Toch niet te geloven eindelijk een vrouw in de politiek, met een realiteit gehalte als het over dieren gaat!
  Een verademing ten opzichte van dat oeverloze gezets van die mutsen van die knuffelpartij!

 • Zuperboer

  Thieme is ziek

 • somporn

  'Zonder hun inzet, hun kennis en hun kundigheid bij het uitvoeren van noodzakelijk afschot zouden bestrijding en beheer niet, althans niet effectief en efficiënt, kunnen plaatsvinden', aldus de staatssecretaris.
  Dus de politiek ziet dus ook in dat men niet zonder de jagers kunnen.
  Eindelijk komt het verstand met de jaren en ziet men in dat de knuffelparty van de dieren het dus toch niet bij het juiste eind hebben.
  @Jagertje heeft dus al die tijd gewoon gelijk gehad.

 • schoenmakers1

  ze heeft gewoon de jagers nodig als goedkoop hulpje, ik kan het niet anders uitleggen

 • J@gertje

  Niet alleen mevr. Dijksma maar ook heel veel boeren hebben ons jagers nodig.
  De een noemt ons een goedkoop hulpje en de ander ziet ons als vrijwilliger.
  En de inzet van gepassioneerde vrijwilligers nu eenmaal niet te betalen.

 • henk11

  Waar is de fauna op zijn best, in de natuur waar wildbeheer / jacht is toegestaan of is dit bij de Oostvaardersplassen
  Volgens mij hoeft men maar een keer te raden
  Jacht is natuurlijk, vooral wanneer je logisch kunt nadenken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.