Home

Nieuws 631 x bekeken 3 reacties

Associatie EU en Oekraïne getekend

Kiev - De EU en Oekraïne ondertekenden vanochtend op de EU-top in Brussel een associatieverdrag. De nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, sprak van een historische dag voor zijn land.

Oud-president Viktor Janoekovitsj besloot in november vorig jaar onder druk van Rusland om het associatieverdrag niet te tekenen. Die beslissing leidde tot een opstand, waarna Janoekovitsj werd afgezet. Als gevolg daarvan annexeerde Rusland het schiereiland De Krim. Door de verkiezingen van vorige maand heeft Oekraïne weer een pro-westerse president.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wordt export vanuit De Krim naar de EU door het verdrag feitelijk onmogelijk. Goederen uit De Krim of Sebastopol mogen alleen worden uitgevoerd naar de EU als ze voorzien zijn van een oorsprongsdocument, meldt RVO.nl in het Weekbericht Granen. Dat document moet worden afgegeven door de autoriteiten in Kiev.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    wat een lachertje. Iedereen weet toch dat oekraine zo corrupt is als het groot is. Geef de douane een fooi, en je krijgt alles klaar.

  • agratax2

    Dan geen import uit De Krim dat kan ons toch nooit veel gaan kosten. Krim bestaat uit landbouw maar bovenal Russische leger en marine basis en die produceren geen export artikelen.

  • ed12345

    Zou het gedeeltelijk verbod op export naar rusland van rundvlees ,iets met de associatie van de oekraiene en EU te maken kunnen hebben?

Of registreer je om te kunnen reageren.