Home

Nieuws

Fairtrade lang niet altijd gunstig voor arme boer

Londen – Fairtrade-producten zoals bloemen, koffie en cacao komen lang niet altijd de arme boeren in Afrika ten goede. In veel gevallen verdienen boeren in dezelfde regio's die niet-Fairtrade producten leveren meer dan collega's van wie de afzet wel via dit systeem de markt bereikt. Dat is de conclusie van onderzoek van de Universiteit van Londen.

''Waar bloemen voor Fairtrade worden geteeld en waar boerengroepen koffie en cacao naar door Fairtrade gecertificeerde markten verkopen, zijn de lonen voor de boeren juist buitengewoon laag. De lonen in vergelijkbare gebieden en voor vergelijkbare werkers die dezelfde gewassen verbouwen maar die zonder Fairtrade certificatie werken, zijn vaak belangrijk hoger en bovendien zijn de werkomstandigheden beter. Volgens ons onderzoek is Faitrade geen effectief mechanisme om de levens van de armste groeperingen op het platteland te verbeteren'', aldus professor Christopher Cramer die het rapport schreef. Daarin wordt ook gemeld dat voor de Fairtrade-producten op brede schaal kinderarbeid wordt ingezet. "Uit interviews met werkers van 14 jaar of ouder komt vaak naar voren dat ze al vanaf hun tiende aan de slag zijn geweest."

Fairtrade, dat inmiddels op de Britse markt een omzet draait van meer dan twee miljard euro, noemt het rapport oneerlijk en te algemeen. ''Vaak worden de inkomsten van kleine familieboerenbedrijven vergeleken met grote commerciële plantages. Dat zijn dan bedrijven van dramatisch verschillende schaal en stijl. Als je vergelijkbare bedrijven naast elkaar zet, dan komen Fairtrade boeren wel beter uit de bus.''

Of registreer je om te kunnen reageren.