Home

Nieuws

Coppens wil insectenproducten verwerken in veevoer

Helmond - Coppens Diervoeding en insectenproducent Protix Biosystems, sluiten morgen een overeenkomst over de verwerking van insectenproducten in diervoeders.

Protix is een innovatief bedrijf opgericht door Kees Aarts en Tarique Arsiwalla, dat in eerste instantie vooral insectenproducten produceerde voor de toepassing in visvoeders. Het bedrijf verlegt nu de focus ook naar de veevoermarkt.

Coppens gaat in eerste instantie alleen de vetten die Protix produceert uit insecten verwerken in de voeders voor varkens en pluimvee. De verwerking van eiwitten uit insecten in veevoeders is niet toegestaan. Dat houdt verband met de BSE-problemen van de jaren 90. Sinds die tijd geldt er een Europees verbod op de verwerking van dierlijke eiwitten in veevoeders. Commercieel directeur Ad Kemps van Coppens benadrukt dat zijn bedrijf zorgvuldig om wil gaan met de wet- en regelgeving voor dierlijke eiwitten. In Nevedi-verband wordt er gelobbyd bij het EU-directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming (Sanco) om het diermeelverbod verruimd te krijgen zodat insecteneiwit in veevoeders kan worden verwerkt.

Protix profileert zich als specialist in de productie van insecten die kunnen worden toegepast in de visvoeding en diervoeding. Het bedrijf produceert insecteneiwit en daarnaast een insectenvet en een product van gehele gedroogde insecten. Het bedrijf meldt op zijn website dat het binnen afzienbare tijd beschikt over de GMP+ en Trustfeed erkenningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.