Home

Nieuws 4 reacties

Nederlander boos weg bij VN-klimaatonderzoek

Brussel - Richard Tol is vertrokken uit het prestigieuze klimaatpanel van de Verenigde Naties, beter bekend als het IPCC.

De Nederlandse professor vindt de alarmerende conclusies van het laatste klimaatrapport dat in Yokohama werd opgetekend overtrokken. Volgens Tol, die sprak met de Belgische krant De Morgen, worden gevolgen van klimaatverandering systematisch overschat.
"Het panel wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap", aldus Tol in De Morgen. Duizenden wetenschappers uit meer dan honderd landen dragen bij aan IPCC-rapporten. Tol, een bekend klimaatscepticus, zou aanvankelijk één van de leidende auteurs zijn van het vijfde 'assessment report', maar zegt nu zich al vorig jaar te hebben teruggetrokken.
Het rapport werd onlangs uitgebracht en stelt onder meer dat zonder grote beleidswijzigingen aan het einde van de eeuw de wereld gemiddeld 4 graden warmer zal zijn. Omdat landmassa sneller opwarmt dan water, zal in de praktijk op land de temperatuurstijging groter zijn. Al vanaf 2013 nemen volgens het IPCC landbouwopbrengsten per decennium 2 procent af, terwijl de wereldbevolking jaarlijks 2 procent groeit.
Tol, die doceert aan de Vrije Universiteit in Brussel, noemt het rapport "alarmistisch en apocalyptisch". De econoom zegt dat de overschatting in de hand gewerkt wordt door de selectie van auteurs en referenten. "Er zijn topwetenschappers bij het IPCC, maar er zijn evengoed veel middelmatige onderzoekers. Daarnaast zetelen er nog een aantal personen die politiek de juiste connecties hebben."
In Nederland toonde eerder professor Salomon Kroonenberg zich een bekend tegenstander van het Kyoto Protocol, waarin landen zich toeleggen op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Kroonenberg is het klimaat van nature aan grote veranderingen onderhevig en is de rol van de mensheid vrijwel niet te meten, en kan beter worden geïnvesteerd in het voorbereiden op een warmer klimaat dan het voorkomen ervan.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Gelukkig zijn er nog mensen die wél bij hun volle verstand zijn. Helaas zijn ze in de minderheid.

 • agratax2

  Hoe krijgen de geleerden geld van de bevolking voor klimaat onderzoek? Door te zeggen 'Helaas het klimaat verandert niets aan te doen'. Dat werkt niet, roepen 'Het klimaat verandert er dreigt een catastrofe als we nu niet direct actie ondernemen'. En zie het geld komt van alle kanten binnen om de opwarming van de aarde te stoppen en de mensheid een schuldgevoel aan te praten. De opwarming is reeds zover dat de permafrost dooi is en dus broeigassen uitstoot in hoeveelheden die wij nooit kunnen prodceren met de verbranding van fossiele brandstof hier komt bij dat onze groene energie plantagrs (palmolie) zoveel methan produceren dat wat wij ook doen niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat. Ik kan deze wetenschapper dan ook wel begrijpen, investeer in 'Hoe verder' in plaats van 'Hoe gaan we terug op deze eenrichtings weg'.

 • ...............

  Het Stapel-effect.

 • jordi 1455

  Als het IPCC zou de global warming hoax in stand houden, want anders hebben ze geen werk meer. Men vergeet ook vaak dat energiebedrijven vaak lobbyen voor extra subsidies voor windmolens en zonnepanelen. Verder wordt het milieu vaak gebruikt om extra belastingen te kunnen op brandstof en zo, stond laatst op de voorpagina.

Of registreer je om te kunnen reageren.