Home

Nieuws 1021 x bekeken 4 reacties

LTO teleurgesteld: nog geen duidelijkheid over derogatie-eisen

Den Haag – LTO Nederland reageert teleurgesteld op de uitkomsten van het debat in de Tweede Kamer over het mestbeleid.

"We hadden gehoopt wat meer duidelijkheid te krijgen, maar dat is niet gelukt", zegt mestdeskundige Peter Brouwers.  Hij is positief over de knelgevallenregeling die er komt voor melkveehouders die niet kunnen voldoen aan de nieuwe eis van 80 procent grasland om in aanmerking te komen voor derogatie. "Maar het is nog niet duidelijk welke boeren hier voor in aanmerking komen en wat boeren in de tussentijd moeten doen", zegt Brouwers. Hij wijst erop dat het seizoen om mais te zaaien in volle gang is. Wachten tot na 23 april, de datum waarop het nitraatcomité een besluit neemt over het Nederlandse derogatieverzoek.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zei tijdens het debat in overleg te gaan met de mensen die knelgevallen zijn. "Ik denk dat wij ook aan de Commissie duidelijk moeten maken dat wij ons aan de voorwaarden houden en dat wij in Nederland tegelijkertijd zelf onze knelgevallen moeten oplossen. Wij zullen daarover communiceren met de Kamer en met de mensen die het betreft. Ik wil dit graag bespreken met de organisaties die vanuit de praktijk kunnen aangeven waar zij tegen aanlopen. Laten wij samen die handschoen oppakken", aldus Dijksma. Ze zegt zich in te willen zetten voor het vinden van een oplossing voor de knelgevallen, maar waarschuwt wel dat dit niet betekent dat ze iedereen altijd aan het eind van de dag overal tevreden zal hebben. "Maar mijn inzet hiervoor is klip-en-klaar: ik wil een adequate oplossing en daar doe ik mijn best voor. Dat is iets wat mensen moeten horen en waar zij op moeten kunnen rekenen."

Helma Lodders (VVD) en Carla Dik-Faber (Christenunie) dienden moties in met het verzoek om de knelpunten voor 2014 op te lossen.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Wanneer komt de agrarische sector in het verzet tegen deze dictator Diiksma? Hoelang laat de VVD zich als voetveeg gebruiken, zo gaat deze partij mijn stem ( en hopelijk vele agrarische) nooit krijgen ook in de toekomst niet.

 • Martin Oldenhof

  Wanneer ben je een knelgeval de definitie staat hier helaas niet in.

 • H.vanHerwijnen

  Dat het allemaal lang gaat duren zijn wij wel gewend.
  Maar is er wel de wil om nog iets te doen voor de knelgevallen
  of laat Dijksma ze gewoon gaar sudderen tot ze geen kant meer op kunnen. Het wordt nu de hoogste tijd voor duidelijkheid!!

 • alco1

  @W v gemert. Denk je nou echt dat Dijksma iets te vertellen heeft. Ze is slechts de woordvoerder van alle ambtenaren die steeds, ondanks alle verkiezingen, gewoon op hun vet betaalde pluche blijven zitten. Wel kan ze het geheel nog weer veel ingewikkelder maken door knelgevallen blij te maken met een dode mus.

Of registreer je om te kunnen reageren.