Home

Nieuws 1665 x bekeken

Landbouwexport neemt toe

Den Haag – De waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2013 met 5 procent gestegen tot bijna 78 miljard euro. De import nam 2 procent toe tot 51 miljard euro.

Tegenover de toename van de export stond juist een lichte afname van de totale Nederlandse uitvoer van goederen, waarmee de landbouw dus voor de uitvoer relatief belangrijker werd. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eerder rapporteerde het landbouweconomisch instituut LEI op basis van voorlopige cijfers een exportwaarde van 79 miljard euro en een importwaarde van 53 miljard euro. Een directe verklaring voor het verschil, anders dan wellicht een andere indeling van categorieën, is niet voorhanden.

Nederland komt hoe dan ook als tweede grootste landbouwexporteur van 2013 wereldwijd uit de bus. Alleen de VS exporteerde meer.
De toename van de landbouwexport komt neer op 4 miljard euro en is wellicht opmerkelijk, gezien de relatief hoge waarde van de euro die elders in de economie uitvoer dwars zit. De uitvoerwaarde van groente en fruit nam 9 procent toe, oftewel 1,1 miljard euro, toe. De zuivelexport groeide met 12 procent, oftewel 900 miljoen euro. De uitvoer van melkpoeder naar China speelde een belangrijke rol.

Ook bereide voedingsmiddelen (plus 400 miljoen euro), veevoeder (plus 441 miljoen euro) en granen ( plus 219 miljoen euro) werden in 2013 meer geëxporteerd. De uitvoer van granen betreft vaak veel doorvoer. De uitvoer van oliehoudende zaden als koolzaad, palmolie en soja daalde juist met 10 procent, oftewel 169 miljoen euro. Deze uitvoer betreft traditioneel veel doorvoer van Zuid-Amerikaanse soja en palmolie uit Zuidoost-Azië.

Of registreer je om te kunnen reageren.