Home

Nieuws 1 reactie

Geen besluit over herkomst op vleesetiket

Brussel - De Europese landbouwministers hebben nog geen besluit genomen over de herkomstetikettering van vlees. Nederland is voor vermelding van het land van herkomst op vleesproducten.

Bij de vergadering van de Europese landbouwministers was er verdeeldheid over een voorstel om tot etikettering te komen. Europees Commissaris Tonio Borg denkt dat de uitvoeringskosten met 10 tot 15 procent toenemen als  producenten verplicht worden de herkomst op hun product te vermelden, en de EU daarop moet gaan controleren.  Staatssecretaris Dijksma zal een voorstel voor verplichte etikettering onder andere beoordelen op de extra kosten. De voordelen van transparantie voor de consument moeten daartegen opwegen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft gisteren in de Tweede Kamer toegezegd navraag te doen bij de Europese voedselveiligheidsinspectie (Food and Veterinary Office) in hoeverre er controles worden uitgevoerd op buitenlandse slachterijen. Aanleiding is een uitzending van televisieprogramma Radar, waarin misstanden in Canadese en Mexicaanse paardenslachterijen werden gemeld.

Eén reactie

  • Elevage

    geen vermelding op het etiket betekend dat er gewoon allerlei rotzooi ons land binnen kan komen. de consument kan zo niet vergelijken wat de afkomst is en moet maar gokken. Waar blijft de helderheid!
    Een stempeltje meer kan echt geen 15% kosten, en de controle doet de consument wel: geen herkomst =niet kopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.