Home

Nieuws 4159 x bekeken

Ver- of aankoop toeslagrechten vóór 31 maart regelen

Assen – Boeren die nog in willen spelen op de toekenning van nieuwe betalingsrechten in 2015 kunnen dat tot 31 maart doen via het kopen of verkopen van toeslagrechten. Tot en met 31 maart kunnen boeren overdrachten van toeslagrechten melden bij RVO.nl.

Gestopte boeren die nu nog toeslagrechten hebben en die samen met grond verhuren zullen die rechten vrijwel zeker verliezen in 2015. Dat geldt in ieder geval als ze volgend jaar geen 'actieve landbouwer' zijn. Aan de andere kant kunnen bedrijven met meer hectares dan toeslagrechten nog toeslagrechten bijkopen. Die extra rechten geven in ieder geval dit jaar nog recht op circa 90 procent van de waarde die ze in 2013 nog hadden. Vervolgens tellen ze mee voor de overgangsregeling richting gelijke hectaresteun in 2019. Het loont wel de moeite om goed na te rekenen wat het effect is van aankoop of verkoop van toeslagrechten.

Via www.boerderij.nl/rekenmodel-betalingsrecht is met een rekenmodel (Excelbestand) een indicatie te krijgen van de waarde van de nieuwe betalingsrechten die in 2015 worden toegekend. Het rekenmodel is aangepast op basis van de gegevens per eind februari. Op basis van het landelijke budget dat beschikbaar is voor betalingsrechten in de jaren 2015 tot en met 2018 levert aankoop van een toeslagrecht van 1.000 euro (huidige waarde) in totaal maximaal een bedrag van 2.500 euro op. Dat is inclusief vergroeningspremie en komt neer op maximaal een factor 2,5 van de waarde van een aangekocht toeslagrecht. Dat is opgebouwd uit de uitbetaling in 2014 en de extra uitbetaling in de overgangsjaren 2015 tot en met 2018. Er is dan rekening gehouden met een algemene korting in 2014 van 10 procent over de waardes van alle toeslagrechten. Er is geen rekening gehouden met aanpassingen in het budget en met andere aanpassingen in de nationale invoering zoals de graasdierpremie. De waarde die een extra toeslagrecht oplevert zal dan ook vrijwel zeker lager uitpakken dan de maximale factor van 2,5.

Of registreer je om te kunnen reageren.