Home

Nieuws

VTA: 'spektakel' in pijplijn voor uienprijs

Noordhoek – De uienvoorraad bij leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) is de kleinste van de afgelopen zes jaar, zo blijkt uit de nieuwe voorraadinventarisatie. Dat biedt volgens Ralph de Clerck van de VTA-uiencommissie perspectief voor de uienprijs aan het eind van het seizoen. "Ik verwacht nog wel een beetje spektakel."

De uienprijs heeft in januari onder druk gestaan. Toch is er geen enkele reden voor pessimisme, benadrukt De Clerck, op basis van de tweede inventarisatie van dit seizoen met peildatum 1 februari. Hieruit blijkt dat 55 procent van de hoofdoogst nog in opslag lag (vorig seizoen 52 procent). In absolute tonnen gerekend is er 22 procent minder geleverd, 13 procent minder in opslag en 11 procent minder vrij dan vorig seizoen.

De uienvoorraad, gepeild bij 250 VTA-leden, is de kleinste van zes jaar en het vrije deel is het op één na kleinst van die periode.

Het seizoen begon al met een flink kleinere opbrengst. Volgens VTA is er per hectare 23 procent minder geproduceerd, de gemiddelde bruto-opbrengst was 60 ton per hectare. Het tarrapercentage wordt geschat op 8 procent, maar dat kan volgens De Clerck nog wel oplopen. "Als je deze voorraad bekijkt, kun je ervan uitgaan dan de uien op tijd zijn uitverkocht. Dat kan voor spektakel zorgen op het eind van het seizoen."

Vooralsnog kent dit afzetseizoen goede telersprijzen met 17 euro per 100 kilo (60 procent grof, beurs Emmeloord) in de eerste helft en vooralsnog €16,52 vanaf de jaarwisseling.

Het vertrouwen in de uienafzet is aan de houding van telers ook wel te zien: ze houden hun uien graag vast. De Clerck: "Als je deze cijfers ziet, hebben ze gelijk. De handel neemt dit seizoen genoegen met kleinere marges. Er is veel op voorraad gekocht, dat waren dure uien. Afland was de prijs al hoog."
Hij erkent dat dit niet goed is voor de handel. "Er wordt verlies gedraaid en dat is niet gezond. Sorteerders moeten niet over de kop gaan, want een grote sorteercapaciteit is goed voor de telers. Zo wordt er gezocht naar meer afzetmogelijkheden, waardoor dit blijft groeien."

In april volgt nog een inventarisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.