Home

Nieuws 425 x bekeken

Kamp vindt eenzijdig wijzigen contracten niet goed

Den Haag – Het eenzijdig wijzigen van reeds contractueel vastgelegde afspraken tussen producenten en afnemers is niet de bedoeling. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over marktmacht.

"Het eenzijdig wijzigen van reeds contractueel vastgelegde afspraken, is een van de handelspraktijken die de gedragscode beoogt tegen te gaan", aldus Kamp. Hij schrijft dat het niet de bedoeling is dat eenmaal gesloten overeenkomsten niet meer kunnen worden gewijzigd, maar wel dat wordt voorkomen dat een ondernemer daartoe wordt gedwongen door zijn wederpartij.

Dit voorjaar komt Kamp met de eerste bevindingen van de pilot voor de kaderrichtlijn eerlijke handel die LTO Nederland FNLI en CBL hebben opgezet. In Nederland wordt op dit moment de vrijwillige Europese gedragscode en kaderregeling die het Supply Chain Initiative heeft opgericht, bij wijze van pilot toegepast.

In de gedragscodes van de pilot wordt concreet omschreven welke handelspraktijken eerlijk of oneerlijk zijn. De pilot voorziet in een laagdrempelige vorm van geschilbeslechting, de mogelijkheid van anoniem klagen in geval van gebundelde klachten en de mogelijkheid van sancties in geval van het niet naleven van de beginselen en van de procedurele regels van de gedragscode. Kamp verwacht eind van 2014 de resultaten van de pilot te kunnen presenteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.