Home

Nieuws 608 x bekeken

Fors minder nettowinst Yara

Oslo – Yara International heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 59 miljoen Noorse kroon (7 miljoen euro), tegenover een winst van 2,1 miljard kroon een jaar eerder.

De Noorse kunstmestproducent leverde 22 procent meer af door met name een sterke vraag in Brazilië en de overname van een groot deel van de kunstmestactiviteiten van Bunge in Brazilië. Prijzen daalden echter fors.
Yara zei dat prijzen voor ureum gemiddeld 26 procent lager lagen dan een jaar eerder, terwijl nitraat en NPK respectievelijk 15 en 9 procent minder opleverden. Het aanbod van kunstmest was relatief hoog terwijl boeren, klanten dus, prijzen voor graan zagen dalen. Yara keert 48 procent van de nettowinst uit als dividend, waar het normaliter 30 procent uitkeert. Het bestuur heeft ook aangekondigd meer aandelen terug te kopen, wellicht om vertrouwen in de aandelenkoers te herstellen of om beleggers te belonen.
De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 20,5 miljard kroon (2,5 miljard euro), vergelijkbaar met vorig jaar maar minder dan de bijna 22 miljard waar analisten op rekenden. De vraag naar kunstmest op basis van stikstof blijft volgens Yara ook dit jaar stevig.

Of registreer je om te kunnen reageren.