Home

Nieuws 3 reacties

Rechter zet streep door vergunning biogascentrale Varsseveld

Arnhem - De Biogasvereniging Achterhoek moet de plannen voor de vestiging van een biogasinstallatie op een bedrijventerrein in Varsseveld uitstellen.

De rechtbank Gelderland heeft de ingediende beroepen tegen de vergunning voor de vestiging van een biogascentrale namelijk gegrond verklaard. De vergunning voor de vestiging was door Gedeputeerde Staten van Gelderland verleend aan de Biogasvereniging Achterhoek.

De Biogasvereniging Achterhoek is een collectief van 117 agrarische ondernemers in de Achterhoek. Vanaf 2005 is de vereniging actief op zoek naar mogelijkheden voor een rendabele biogasproductie in de regio.

Volgens de bestuursrechter kon de verleende vergunning niet in stand blijven, omdat de biogasinstallatie niet voldoet aan de wettelijk vereiste beschikbare technieken voor het voorkomen van bodem- en waterverontreiniging. In de uitspraak van de rechter werd duidelijk dat een reden voor de weigering van de vergunning ook gebaseerd is op het feit dat het behoorlijk grote aanpassingen van de biogasinstallatie zou vergen om aan de vergunning te kunnen voldoen. Daarom is in de ogen van de rechtbank Gelderland het indienen van een nieuwe aanvraag de meest aangewezen weg.

Uit de verleende vergunning blijkt dat de vier te plaatsen bovengrondse vergistingstanks volgens de aanvraag niet dubbelwandig maar enkelwandig worden uitgevoerd. Daarnaast werd duidelijk dat rondom de tanks geen ondoordringbare omwalling is gepland. Dit betekent dat in het geval van een calamiteit, waarbij de tanks breken, een grote hoeveelheid gistende mest vrijkomt die kan afstromen naar de Boven Slinge. Daarmee ontstaat een risico op bodem- en oppervlaktewaterverontreiniging, aldus de rechtbank Gelderland.

Laatste reacties

  • Burnetti

    Professionele partijen als betrokken bij deze aanvraag horen toch op z'n minst te weten aan welke wettelijke verplichtingen ze horen te voldoen.

  • Buitenlui

    Dit project was vanaf het begin al dubieus. Alleen maar geheimen en geen enkel overleg met omwonenden. Nu zitten alle aangesloten boeren in de shit. Ik kan het weten als Varssevelder.

  • koestal

    Een biogascentrale moet aan 89 vergunningen voldoen,een melkveehouderij aan 57 vergunningen. Nederland is een prachtland !!

Of registreer je om te kunnen reageren.