Home

Nieuws

FAO waarschuwt over bananenziekte

Rome – Wereldvoedselorganisatie FAO roept op tot een wereldwijde aanpak die moet voorkomen dat een dodelijke bananenziekte zich verspreidt. De snelle verspreiding van de ziekte vormt volgens de FAO een ernstige bedreiging voor de economie en voedselzekerheid in ontwikkelingslanden.

Bananen vormen inkomstenbron dan wel voedingsbron voor 400 miljoen mensen. De wereldwijde bananenproductie vertegenwoordigt volgens de VN-organisatie een economische waarde van $36 miljard (€29,5 miljard). De FAO maakt zich specifiek zorgen over de zogenoemde Tropical Race 4-fusarium. De parasiterende schimmel laat een spoor van vernietiging achter bij het meest geteelde bananenras Cavendish.
De FAO schat dat omgerekend €38,5 miljoen nodig is om onderzoek te doen, producenten te trainen en overheden te helpen bij het ontwikkelen van landspecifiek beleid, opdat de ziekte zich niet verder verspreid. Het hoofd gewasbescherming van de FAO Clayton Campanhola: "Na de vernietiging die Tropical Race 4 recent heeft aangericht onder bananen in delen van Azië, moeten we vrezen voor de verspreiding naar Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika."

Of registreer je om te kunnen reageren.