Home

Nieuws 1777 x bekeken 6 reacties

Cargill wil boeken Nutreco inzien

Amsterdam – Cargill is nog steeds geïnteresseerd in Nutreco en wil de boeken van het voerbedrijf inzien.

Het van origine Amerikaanse agriconcern trekt niet langer samen op met het Londense investeringshuis Permira en overweegt dus een zelfstandig bod op heel Nutreco en niet alleen de visvoeractiviteiten. Eerder weigerde Nutreco haar boeken te openen.
Cargill kan zonder de boeken in te zien geen goed geïnformeerd bod neerleggen en heeft daarom tot dusver formeel alleen belangstelling kenbaar gemaakt. Aandeelhouders APG en Hengistbury drongen eerder bij Nutreco aan de boeken te openen. De directie van het beursgenoteerde bedrijf uit Amersfoort kwam echter in oktober al overname overeen met SHV Holdings, een handelsconglomeraat van de familie Fentener-Van Vlissingen.
SHV bracht vorige week een formeel bod uit van €44,50 per aandeel. Daarmee komt de totale overnamesom uit op zo'n €3 miljard. Anders dan Cargill en Permira eerder, heeft SHV geen intentie het bedrijf te splitsen en legt zich vast op een Nederlands hoofdkantoor, behoud van alle personeel en de strategie van Nutreco te groeien met premixen en speciaalvoer en visvoer.
Met SHV is afgesproken dat een eventueel tegenbod alleen in overweging zal worden genomen als dat minstens 8 procent hoger ligt dan het huidige bod. Daarmee moet Cargill ten minste €48,06 op tafel leggen. Wat eventueel voor Cargill zou kunnen spreken, is dat de onderneming veel ervaring heeft in de agribusiness. Het bedrijf is in vrijwel alle schakels en over alle productgroepen actief en is in Nederland eigenaar van een concurrent van Nutreco, Provimi.
Nutreco, eigenaar van bedrijven als Trouw Nutrition en Skretting, kwam in het middelpunt van investeerdersbelangstelling te staan nadat het er niet in slaagde haar Spaanse en Portugese vlees- en mengvoerbedrijven te verkopen. Met het geld wilde de onderneming acquisities plegen in groeimarkten als Brazilië en Vietnam.

Laatste reacties

 • Jan Veltkamp

  Ik heb absoluut niks tegen Cargill maar voordat ze nutreco overnemen lijkt het me beter dat de mededingsautoriteit hier eerst eens goed naar gaat kijken.

 • joannes

  @Jan Veltkamp, de overheid heeft belangen hier! ZIj hebben met argumenten als bescherming van werkgelegenheid en maar ook concurrentie mogelijkheden op een wereldmarkt voor, in dit geval commodities, hele kromme besluiten genomen!

 • Jan Cees Bron

  Jan, Joannes,

  Ik verwacht wel dat de mededingingsautoriteit een overname door Cargill zal bestuderen. Het bedrijf is immers al eigenaar van een grote producent van premixen en speciaalvoer in Nederland: Provimi. Tegelijk is Cargill net als SHV een familiebedrijf met de blik op de lange termijn en meer dan gewoon een Amerikaans bedrijf. Cargill telt in Nederland circa 2.000 werknemers (tegen Nutreco ongeveer 600) en al 55 jaar hier aanwezig.

 • ed12345

  Heer Bron ik zou toch liever de SHV als toekomstige eigenaar zien ik denk dat het voor de werkgelegenheid veiliger is en ook economisch gezien .Als Cargill een soortgelijk bedrijf in b.v. in duitsland in handen krijgt en heeft wat moderner of beter centraal gelegen of meer uitbreidings mogelijkheden ,dan zal Cargill niet twijfelen maar Nutreco dicht doen

 • Jan Cees Bron

  Dag Ed,

  Dank voor de reactie. Ik heb zelf geen voorkeur en wat u zegt kan goed kloppen. Ik vind persoonlijk wel dat het biedingsproces echt open moet zijn voor buitenlandse partijen. Nederlandse bedrijven zelf nemen ook veel bedrijven over in het buitenland en zouden het vervelend vinden als ze niet dezelfde kansen zouden krijgen als lokale concurrenten.

 • lactaria

  Persoonlijk hoop ik dat Cargill geen kans krijgt om Nutreco te kopen. Hier in Canada is Nutreco eigenaar van Shur-gain en Landmark Feeds. Zo niet nodig dat ze (Cargill) meet aandelen in de markt kregen. Wordt een monopolie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.