Home

Nieuws 729 x bekeken

VS en India eens over voedselvoorraden

Genève – De Verenigde Staten en India hebben onverwachts een akkoord bereikt over voedselvoorraden. Het betreft een regelrechte doorbraak voor wereldhandelsorganisatie WTO.

Door de deal is India toch bereid een tussentijds akkoord over het vereenvoudigen en standaardiseren van douaneprocedure te sluiten en blijft de Doha-ronde een beetje levend.
Het was voor veel ambassadeurs bij de WTO een schandaal: India tekende net als alle andere lidstaten van de WTO eind vorig jaar een deal over douaneprocedures. Tegelijk werd afgesproken dat niet later dan in 2017 een permanente deal zou moeten worden bereikt over hoe om te gaan met het aanleggen en beheren van voedselvoorraden.
India kreeg een nieuwe regering en deze weigerde de afspraken te ratificeren. Eerst een deal over voedselvoorraden en dan pas één over douaneprocedures, aldus India. De VS toonde zich ziedend maar heeft blijkbaar na een ontmoeting van de Amerikaanse president Barack Obama met de Indiase premier Narendra Modi toch in stilte onderhandeld.
De landen zijn het erover eens dat WTO-lidstaten geen programma's ten behoeve van voedselzekerheid zullen aankaarten bij de geschillenafdeling van de WTO, totdat permanente afspraken over voedselvoorraden worden gemaakt. Het is vrijwel dezelfde afspraak als eind vorig jaar gemaak, maar de VS committeert zich nu wel expliciet in een geïntensiveerd programma dat moet leiden tot een permanente oplossing.
Op dit moment mogen landen al beperkt voedsel aankopen voor voedselvoorraden of boeren subsidiëren ten behoeve van de voedselzekerheid. Daarbij zijn echter wel plafonds ingesteld. Volgens de ontwikkelingslanden is de rekenmethode voor de plafonds achterhaald, omdat sinds 2008 voedselprijzen fors zijn gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.