Home

Nieuws 20 reacties

NVV start meldpunt valse lesstof

Barneveld - Varkenshoudersvakbond NVV heeft een meldpunt opgericht voor misleidende lesstof over de landbouw. Aanleiding is een lesmethode van Wolters Noordhoff Uitgevers voor kinderen van groep 7 waarover commotie ontstaan is op Twitter.

Daarin staat onder meer dat vee 'niet natuurlijk groeit'. Ook de volgende passage valt bij de NVV in ongenade: 'In de bio-industrie leven dieren in grote aantallen dicht op elkaar. De Dierenbescherming protesteert hier tegen.' In ander lesmateriaal stond onlangs: 'Veel boerderijen hebben tegenwoordig meer weg van dierenfabrieken (...)'. De bond vind dat er te veel eenzijdige informatie over de landbouw wordt verspreid op scholen. Ze wil een zwartboek maken over wat de bond noemt 'valse lesstof' en dat aanbieden aan de Tweede Kamer. Van het parlement verwacht ze steun in een streven naar 'deugdelijk en objectief onderwijs over de Nederlandse landbouw'. Daarnaast wil de NVV in gesprek met onderwijsorganisaties en uitgevers van schoolboeken.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Idd, schoolboeken kunnen veel beter ==>
  ***
  Veel boeren geven hun dieren soya wat helemaal uit Z-Amerika komt.
  Waar oerwouden voor weggekapt worden.
  En gifsoja verbouwt wordt, wat weer door boeren aan dieren die gegeven wordt om zo snel als mogelijk kg vlees of melk te geven.
  Op die soja plakken ze het woordje duurzaam.

 • Ishtar

  Of welke beroepsgroep geeft consumenten altijd de schuld?

 • Ishtar

  Of heeft de beste amateurbelangenbehartigers?

 • info389

  @ishtar ook jij hebt waarschijnlijk de zelfde schoolboeken gebruikt, of zitten slapen toen er werd verteld hoe het echt in elkaar zit!

 • Momfer

  zeg Istar, waar denk je dat jouw geitenwollensokkensoja vandaan komt.

 • alco1

  Holle vaten klinken het hardst.

 • flyinghollander

  Ishtar, je pilletje nemen, niet vergeten toch?

 • koestal

  indoctrinatie heeft al jaren plaats op de Nederlandse scholen,vooral door leerkrachten die die lid zijn of een functie hebben bij de natuurorganisaties

 • koestal

  @ishar ,veel burgers gebruiken ketjap op de nasi die ook van soja is gemaakt,die komt zeker uit Verwegistan

 • evanderpasch1

  goed zo nvv,had lto al jaren geleden moeten doen. Dat je in nl op school valse informatie mag geven

 • Barneveldsei

  ISHTAR, hoe verwarm jij je woning!
  Met dezelfde vervuilende olie uit Azië of midden Amerika. Daar worden ook bossen gekapt om pijpleidingen aan te leggen! Waar komt je voeding vandaan? Daar waar de mensen honger lijden. Wie moet voor een honger loontje jouw jeans naaien? Wat denk je dan, laat ik nu nog maar van m'n uitkering genieten. Ga toch werken.

 • PieterXT

  Heel goed NVV! LTO had dit al veel eerder op moeten pakken. Dan had materiaal zoals het huiswerkblad Maandtaak misschien de scholen niet bereikt: https://dl.dropboxusercontent.com/u/2298037/Maandtaak%20veehouderij.pdf

  Er is destijds een discussie over ontstaan op Joop.nl http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/19644_vvd_lespakket_basisschool_pure_linkse_orientatie/ en er zijn kamervragen over gesteld: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2013/2/Lodders-vindt-lesmethode-over-veehouderij-te-eenzijdig-1177283W/ (de kamervragen en antwoorden in downloadbaar pdf: http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/04/23/beantwoording-kamervragen-over-het-huiswerkblad-van-maandtaak/beantwoording-kamervragen-over-het-huiswerkblad-van-maandtaak.pdf) Samengevat was het antwoord van de minister dat de leerkrachten/docenten/scholen zelf verantwoordelijk zijn voor de uitleg in de les. Dus: het duiden van de lesstof. Maar zo zijn leerlingen dus afhankelijk van de kennis en vaak ook mening en achtergrond van de leerkracht/docent.

  Ook Wakker Dier heeft lesmateriaal online: http://www.wakkerdier.nl/docent/vo-lesmateriaal Ik heb nagevraagd welke educatieve professionals het materiaal geschreven en beoordeeld hebben. Maar dit wilden ze mij niet vertellen.
  Zie vervolg in volgende reactie.

 • PieterXT

  (vervolg)

  Gelukkig zijn er initiatieven als
  http://www.hetkleineloo.nl/leerkrachten/
  http://www.boerderijeducatierivierenland.nl/,
  http://www.boerderij-educatie.nl/
  http://www.groenkennisnet.nl/onderwijs/Pages/default.aspx
  Maar boerderijeducatie is niet standaard opgenomen in het lesprogramma van NL scholen. Het is afhankelijk van projecten per provincie, beschikbare tijd en geld bij de scholen en het enthousiasme van de boeren zelf die samenwerken met collega's of andere (al dan niet subsidieverstrekkende) partijen.
  Dus werk aan de winkel om dan in ieder geval de lesstof eerlijk en betrouwbaar geschreven of digitaal beschikbaar te krijgen.

  Als docent/auteur en boerin (ja, ik schrijf onder account van broerboer), werk ik graag mee aan eerlijke lessen over de agrarische sector. Dus: weet wat je leert, weet wat je eet, weet waar je eten vandaan komt.

 • porky 1

  ishtar dat oeverloze gezwam van je staat al in teveel boeken misschien kun je samen met diederik stapel nog aan leuk boekje schrijven

 • agratax2

  Of dit lesmateriaal vals is durf ik niet te zeggen. Ik vind het wel erg tendentieus en niet acceptabel voor een door de Staat betaalde school. Als prive scholen voor Wakker Dier kindertjes en PvdD kindertjes dit nu proclameren kan ik me dat voorstellen. Zo ik schreef dit is onaceptabel voor onze met belastinggeld gefinancierde scholen.

 • PetervanKempen

  Helaas worden de meeste indirecte banen vervuld door mensen als @ishtar, die zodanig gehersenspoeld zijn dat alleen hun wereld , hun beleid en hun heilsstaat de waarheid zijn. Tot overmaat van ramp zitten die ook nog in allerlei politieke partijen van linkse signatuur of hebben ze baantjes aan elkaar gegeven ook weer betaald door ons belastinggeld om hun onzin versterkt weer door te blaten. Zo lijkt het net alsof zij met meer zijn dan werkelijk en alsof hun heilsstaat de oplossing is. (Hoe kwaad zijn ze dan als de fabels worden doorgeprikt zoals net weer over rendement van windmolens in de vrije economie.)
  Enige oplossing is: dat Boeren zelf beter gaan werken aan hun imago, dit is een goede eerste stap: blootleggen van de halve waarheden van deze pipos.

 • John*

  spreekbeurt kind na een goede educatie:

  er is veel diervriendelijk vlees verkrijgbaar maar mamma koopt liever het goedkoopste vlees zodat ik met merkkleertjes gemaakt daar mijn leeftijdsgenootjes naar school kan

 • Jan van het Zand

  In de Nederlandse stadse omgeving is heel veel mis als het om mensen, dieren en flora en fauna gaat. Om dat te camoufleren vestigen stedelijke groeperingen en politieke groeperingen de publieke aandacht op het platteland. Dat verzacht de pijn van het alledaagse stadse leven in Nederland voor de stedeling.

 • marga2

  www.veeteelt.nu. Nog een mooie site met goed lesmateriaal voor het onderwijs

 • joohoo

  Dus dierenmishandeling en graaien hebben ze op school geleerd? Plaatst het onderwijs toch in een ander daglicht .

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.