Home

Nieuws

Belgische voedingsexport naar China sterk gestegen

Brussel – De uitvoerwaarde van de Belgische voedingsindustrie naar China is tussen 2003 en 2013 bijna verviervoudigd en blijft in 2014 stijgen. Daarmee kan China de derde of zelfs tweede grootste exportmarkt buiten Europa voor België worden. Dat meldt de brancheorganisatie Federatie Voedingsindustrie (Fevia).

In totaal voerde de Belgische voedingsindustrie in 2013 voor €98 miljoen uit naar China. In de eerste zes maanden van 2014 lag de uitvoer naar China 60 procent hoger dan een jaar eerder. Voorzitter Bernard Deryckere: "dit is een opsteker voor de sector, zeker na het wegvallen van een deel van de export naar Rusland als gevolg van het invoerverbod".
De groei is gevolg van succes in meerdere productgroepen. Traditionele sterkhouders als bier en chocolade blijven het goed doen en vertegenwoordigen een derde van de totale uitvoer naar China, aldus directeur-generaal van Fevia Chris Moris. Maar zuivel, en dan meer specifiek melkpoeder, vormt het grootste segment van de export naar China. Daarnaast zijn ook Belgische koekjes en aardappelen in trek op de Chinese markt.

De Chinese markt biedt nog meer mogelijkheden, maar soms stuitten exporteurs op fytosanitaire of sanitaire beperkingen. Zo kan Belgisch pluimveevlees niet naar China. De voedselveiligheidsautoriteit FAVV heeft recent een veterinair-technisch dossier ingeleverd bij bevoegde Chinese diensten, om de markt geopend te krijgen.
De consument in China kiest volgens Fevia voor Belgisch product vanwege kwaliteit en een redelijke prijs. Chinese ouders kiezen vanwege een schandaal met chemisch vervuilde zuivel volgens Fevia vaker voor Europese zuivel. De prijs van Belgische voedingsproducten is wat gematigder dan bijvoorbeeld exclusieve wijnen uit Bordeaux of Parmakazen uit Italië. Hierdoor zijn Belgische producten sneller bereikbaar voor de Chinese middenklasse, die nog jaarlijks groter wordt.

Fevia pleit voor meer maatregelen die België kunnen helpen de Chinese markt te bedienen. Het motto: "Een klein land, groots eten."

Of registreer je om te kunnen reageren.