Home

Nieuws 3948 x bekeken 12 reacties

'Geen uitbreiding vee in overbelaste gebieden'

Den Bosch - Ontwikkeling van bedrijven en uitbreiding van de veestapel is in overbelaste Brabantse gebieden niet meer mogelijk. Dit maakte gedeputeerde Yves de Boer donderdag bekend.

De aanpak van overbelaste gebieden is tot stand gekomen met instemming van ZLTO, de Brabantse milieufederatie (BMF), de Provinciale gezondheidsraad en gemeenten.

Brabant wil in 2020 geen gebieden meer hebben met overlast veroorzaakt door veehouderij. Om dat te bereiken wil de provincie overbelaste gebieden in kaart brengen en op slot zetten.

Overbelaste regio's in Brabant met een te hoge geur- en fijnstofnorm worden aangemerkt als 'urgentiegebied'. Tot deze urgentiegebieden in kaart zijn gebracht, is geen ontwikkeling van veehouderijbedrijven en uitbreiding van de veestapel mogelijk. Medio 2014 moeten de gemeenten de overbelaste gebieden in beeld hebben. De beleving van bewoners telt ook mee in de beoordeling of een gebied overbelast is of niet.

De zuidoostelijke regio's Peel en Kempen kennen de meeste urgentiegebieden. Volgens ZLTO-bestuurder Herman van Ham is het al bekend dat de fijnstofconcentratie in de gemeente Asten en Deurne te hoog is. Stoppers in de urgentiegebieden zullen versneld worden gesaneerd. Verouderde bedrijven worden verplaatst of gesaneerd of gestimuleerd om te investeren in innovatie. Uitbreiding in de overbelaste gebieden is alleen mogelijk binnen het volume van stoppende bedrijven. De provincie wil de urgentiegebieden 'opschonen' en alleen veehouderijen die voldoen aan de nieuwe, bovenwettelijke duurzaamheidseisen krijgen ontwikkelruimte. Doel is om in 2020 de overbelaste situaties opgelost te hebben.

De Boer maakte donderdag ook bekend dat melkveebedrijven in voormalig extensiveringsgebieden die niet of nauwelijks grondgebonden zijn, toch kunnen uitbreiden. Voor melkveebedrijven in deze gebieden gold aanvankelijk een GVE-norm van 2,75. Deze norm verdwijnt. Wel moeten melkveehouders kunnen aantonen voedergewassen en mestafzet binnen een straal van 15 kilometer te organiseren.

Op 7 februari stemt Provinciale Staten in met het nieuwe veehouderijbeleid dat onderdeel is van de Verordening Ruimte 2014. In Brabant is een bouwstop ingesteld tot de Staten het nieuwe beleid hebben vastgesteld.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  toch wel een beetje raar, in de overbelaste gebieden hebben nog altijd wel bewoners bij mogen komen!!

 • schoenmakers1

  discriminatie noemen ze zoiets toch

 • koestal

  dus toch dierrechten voor Brabant

 • hvhvof1

  En de koeienboeren mogen weer door!!!!!!. Leve de ZLTO

 • w v gemert

  Schandalig, willekeur, bananen republiek in Brabant, ik ga ervan uit dat de Raad van Staten er gehakt van maakt, net zoals 50% van beleid dat door De Boer werd voorgestaan. De tegenstanders moeten zich organiseren en spoedprocedure aanspannen bij de Raad van Staten.

 • Marco22

  Das toch raar, lucht wordt gezuiverd mest wordt afgevoerd-verwerkt wat staat er dan in de weg. Paar jaar geleden waren er geeneens luchtwassers
  dan kun je er nog iets bij voorstellen. maar nu. Dat lto daar in meegaat en al helemaal met die milieufederatie. Hier zijn varkensbedrijven opgeofferd voor melkvee.

 • anton1937

  Bovenwettelijke eisen zullen door de RvS vernietigd worden,waardoor de bouwstenen onder het akkoord uit elkaar vallen,dat is bestuurlijk onverstandig en lost niets op. Brabant moet 300 miljoen euro van de Essent verkoop ter beschikking stellen om boeren uitkopen of verplaatsen in en rond de bebouwde kom van de agrarische dorpen en de N piek belasten bij natuurgebieden bv. in Leende.

 • Sjaak

  ' De beleving van bewoners telt ook mee in de beoordeling of een gebied overbelast is of niet.'

  Ben benieuwd hoe dit in de praktijk uit gaat pakken en de eventuele uitkomst zal dan ook wel z'n invloed hebben op het doorlopen van de vergunningprocedure.

 • Elevage

  bovenwettelijke eisen!! jaja we willen weer het braafste jongetje van de klas zijn.
  En de beleving van de bewoners is ook een fijne actie! je kunt nu al op je vingers natellen wat al die leden van PvdD, WD en wat al niet meer er van zullen vinden.
  En weer een aantal bedrijven gesloten, bedankt maar weer!!

 • koestal

  In Groningen hebben ze aardbevings ,dat is weer wat anders

 • boerderijdinther

  Ze slaan door in Brabant, het is correct dat de situatie van een aantal jaar geleden moest worden verbeterd, dat is inmiddels gebeurd met o.a. luchtwassers. Maar door de huidige idealistische gedachtes van een selecte groep die een natuurpark van het buitengebied wil maken hebben ze de economische belangen totaal uit het oog verloren.

 • W Geverink

  Ik kan het helemaal begrijpen. We praten over een van de meest vee dichte plekken op aarde. Hier wordt niet alleen over import gepraat maar ook over familieleden die tientallen jaren bij elkaar in de buurt wonen of zelfs buren zijn. Ik sprak met een man die met zijn broer aan het rechten was omdat die bijna rondom met stallen is ingebouwd en nu is de maat gewoon vol.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.