Home

Nieuws 1 reactie

'Bewoners willen weg uit aardbevingsgebied'

Groningen - Het woongenot van 80 procent van de mensen in het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen is aangetast en de helft van de bewoners wil verhuizen. Dat concludeert de Groningse professor George de Kam op basis van onderzoek onder inwoners van het gebied.

De Kam vroeg inwoners van het gebied in 2009 om een vragenlijst in te vullen over hun woongenot en deed dat in 2013 opnieuw. "Mensen voelen zich onveiliger en zijn angstiger geworden. Als ze de kans zouden krijgen, zouden ze graag verhuizen naar buiten het gaswinningsgebied", vertelt De Kam. Hij zegt geschrokken te zijn dat de angst en de onveiligheid zo omvangrijk zijn.

"In deze regio staan heel wat mensen onder permanente stress. Wellicht is het goed om te onderzoeken of dit gevolgen heeft voor de volksgezondheid in de hele regio", oppert De Kam.

De onderzoeker denkt dat de gevoelens van onbehagen zijn gestegen omdat er meer bekendheid is, omdat de ervaringen van door de jaren heen zich opstapelen en ook simpelweg omdat er zo vaak aardbevingen zijn. "Elke drie a vier dagen is er wel een schok. Mensen leven constant met de angst dat het weer gaat gebeuren."

Over en tegen de gaswinning in het Noorden is veel ongerustheid en protest, sinds begin vorig jaar bleek dat de aardbevingen in Groningen als gevolg van gaswinning heviger kunnen worden dan in eerste instantie werd gedacht.

Eén reactie

  • Sandie

    Heel goed te begrijpen de arrogantie van deze regering en andere bestuurders het noorden met peanuts af te schepen,zowel van onderen met gas ,als van boven met windmolens[ouderwetse techniek allang achterhaald en is veel te duur]die niet alleen de horizon vervuilt maar ook totaal niet zorgt voor voldoende werkgelegenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.