Home

Foto & video

Nieuwsfoto's: volop voorjaarswerk

Boeren zitten volop in het voorjaarswerk. Een selectie van agrarische nieuwsfoto’s uit binnen- en buitenland van de afgelopen week.

Foto

 • Foto: Michel Velderman

  Foto: Michel Velderman

 • Marijn Uitdewilligen in het Zeeuws-Vlaamse Sint Kruis is al begonnen met het zaaien van peen. “Wij hebben sowieso al 50 hectare peen gezaaid hier in de regio en daar komt nog wel 20 tot 25 hectare bij deze week”, zegt Waverijn vanuit de trekkercabine. “Normaal gesproken wordt eind februari slechts een primeurblokje gezaaid. Dat er zo vroeg al zoveel de grond in ging, is lang geleden. Maar het gaat zo mooi nu, waarom zou je wachten?” - Foto: Anton Dingemanse

  Marijn Uitdewilligen in het Zeeuws-Vlaamse Sint Kruis is al begonnen met het zaaien van peen. “Wij hebben sowieso al 50 hectare peen gezaaid hier in de regio en daar komt nog wel 20 tot 25 hectare bij deze week”, zegt Waverijn vanuit de trekkercabine. “Normaal gesproken wordt eind februari slechts een primeurblokje gezaaid. Dat er zo vroeg al zoveel de grond in ging, is lang geleden. Maar het gaat zo mooi nu, waarom zou je wachten?” - Foto: Anton Dingemanse

 • Erik Rietveld is op 26 februari al aan het inkuilen geslagen. De melkveehouder in het Gelderse Giesbeek is er dus vroeg bij. Het betreft hier 17 hectare Italiaans raaigras. Dit gras is vorig jaar september direct na de maisoogst ingezaaid. Het bedrijf met 230 melkkoeien zat niks te ruim in het ruwvoer en wilde met maaien van het vanggewas daar wat extra brengen. Rietveld wilde het land eigenlijk eerst bemesten, maar het gras was daar al veel te lang voor. “Ik vind het moeilijk schatten wat de opbrengst is, maar het is zeker ruim meer dan een weidesnede.” – Foto: Henk Riswick

  Erik Rietveld is op 26 februari al aan het inkuilen geslagen. De melkveehouder in het Gelderse Giesbeek is er dus vroeg bij. Het betreft hier 17 hectare Italiaans raaigras. Dit gras is vorig jaar september direct na de maisoogst ingezaaid. Het bedrijf met 230 melkkoeien zat niks te ruim in het ruwvoer en wilde met maaien van het vanggewas daar wat extra brengen. Rietveld wilde het land eigenlijk eerst bemesten, maar het gras was daar al veel te lang voor. “Ik vind het moeilijk schatten wat de opbrengst is, maar het is zeker ruim meer dan een weidesnede.” – Foto: Henk Riswick

 • Akkerbouwer Theo Kusters uit Slenaken werkt, aangelokt door het mooie weer, de groenbemester maar alvast onder. De gele mosterd maakt plaats voor een vers zaaibed. Toch wacht hij nog even met het inzaaien van de mais. Dat wordt pas half april, schat hij. Eerst gewoon de grond even wat losmaken. Binnenkort gaat er eerst nog een lading rundveemest van de buurman op de akker. Daarmee heeft hij een soort mest-voor-mais overeenkomst. Kusters heeft de mais nog niet besteld, maar hij weet al wel wat voor soort er in komt. “Meestal wordt het een middelvroeg ras, en in het najaar gaat er dan tarwe in.” - Foto: Twan Wiermans

  Akkerbouwer Theo Kusters uit Slenaken werkt, aangelokt door het mooie weer, de groenbemester maar alvast onder. De gele mosterd maakt plaats voor een vers zaaibed. Toch wacht hij nog even met het inzaaien van de mais. Dat wordt pas half april, schat hij. Eerst gewoon de grond even wat losmaken. Binnenkort gaat er eerst nog een lading rundveemest van de buurman op de akker. Daarmee heeft hij een soort mest-voor-mais overeenkomst. Kusters heeft de mais nog niet besteld, maar hij weet al wel wat voor soort er in komt. “Meestal wordt het een middelvroeg ras, en in het najaar gaat er dan tarwe in.” - Foto: Twan Wiermans

 • In Ede worde de groenbemester, een mix van Italiaans raaigras en verschillende kruiden, ondergewerkt met de schijfeg. - Foto: Henk Riswick

  In Ede worde de groenbemester, een mix van Italiaans raaigras en verschillende kruiden, ondergewerkt met de schijfeg. - Foto: Henk Riswick

 • NPPL-deelnemer Ad van Velde is in Kantens (Groningen) bezig met het bemesten, met behulp van NIR-sensoren op de installatie. - Foto: Koos Groenewold

  NPPL-deelnemer Ad van Velde is in Kantens (Groningen) bezig met het bemesten, met behulp van NIR-sensoren op de installatie. - Foto: Koos Groenewold

 • Koos Naaijer in het Groningse Scheemda spuit de drainagebuizen door. Dat kan eindelijk, nu het weer geregend heeft. In sommige pijpen is in de drie jaar dat de drainager er ligt, al veel zand gekomen. - Foto: Koos van der Spek

  Koos Naaijer in het Groningse Scheemda spuit de drainagebuizen door. Dat kan eindelijk, nu het weer geregend heeft. In sommige pijpen is in de drie jaar dat de drainager er ligt, al veel zand gekomen. - Foto: Koos van der Spek

 • In Frankrijk was vorige week de International Salon de l'Agriculture, een grote landbouwbeurs in Parijs. Marine Le Pen, lid van het parlement voor Front National, deed de beurs aan. - Foto: EPA

  In Frankrijk was vorige week de International Salon de l'Agriculture, een grote landbouwbeurs in Parijs. Marine Le Pen, lid van het parlement voor Front National, deed de beurs aan. - Foto: EPA

 • Ironie in China. Terwijl de Afrikaanse varkenspest daar flink om zich heen grijpt, worden bordjes opgehangen dat er wilde zwijnen kunnen rondlopen. En het bordje had gelijk. - Foto: EPA

  Ironie in China. Terwijl de Afrikaanse varkenspest daar flink om zich heen grijpt, worden bordjes opgehangen dat er wilde zwijnen kunnen rondlopen. En het bordje had gelijk. - Foto: EPA

 • In het Groningse Musselkaneel is Gijs Boerhave bezig met het cultiveren. Op het perceel is eerst stalmest en compost gestrooid. - Foto: Koos van der Spek

  In het Groningse Musselkaneel is Gijs Boerhave bezig met het cultiveren. Op het perceel is eerst stalmest en compost gestrooid. - Foto: Koos van der Spek

 • Het grasland van Roelof Wouters wordt bemest met een spaakwielbemester. Op deze manier komt de vloeibare kunstmest met 10% antatol en 4% zwavel in de grond terecht. - Foto: Koos van der Spek

  Het grasland van Roelof Wouters wordt bemest met een spaakwielbemester. Op deze manier komt de vloeibare kunstmest met 10% antatol en 4% zwavel in de grond terecht. - Foto: Koos van der Spek

 • De narcissen in Engeland staan al in bloei en leiden ook hier het voorjaar in. Deze bloembollen worden vooral geëxporteert naar Nederland. - Foto: AFP

  De narcissen in Engeland staan al in bloei en leiden ook hier het voorjaar in. Deze bloembollen worden vooral geëxporteert naar Nederland. - Foto: AFP

 • Melkveehouder Souren in het Limburgse Gulpen gaat met de weidesleep over het grasland. - Foto: Twan Wiermans

  Melkveehouder Souren in het Limburgse Gulpen gaat met de weidesleep over het grasland. - Foto: Twan Wiermans

 • Nog één bemestingsfoto dan. In de vroege morgen is Loonbedrijf Postel bezig met een flinke tank in Nutter, Overijssel. - Foto: Michel Velderman

  Nog één bemestingsfoto dan. In de vroege morgen is Loonbedrijf Postel bezig met een flinke tank in Nutter, Overijssel. - Foto: Michel Velderman

Of registreer je om te kunnen reageren.