Commentaar

12 reacties

‘Bodem volgt functie, of juist andersom?’

Er zijn zorgen over de kwaliteit van de bodem in Nederland. Adviesraad RLI heeft er een somber getoonzet rapport over uitgebracht.

Ze noemt een hele riedel problemen, waarvan de meeste overbekend zijn: verdroging, inklinking, verzuring, vermindering van organischestofgehaltes, maar tegelijk ook: verschraling en afnemende gehaltes sporenelementen.

Er zitten serieuze kwesties bij in het rapport die aandacht nodig hebben. Denk aan watertekort, denk aan achteruitgang van bodemstructuur door te zware belasting en te intensieve teeltplannen. Allemaal concrete zaken die passende oplossingen vragen. Niet voor niks is er het mestbeleid dat ondanks jarenlang gedoe wel effect heeft.

Net als eerder bij stikstofcommissie-Remkes is de boodschap: ‘Niet alles kan overal’

Volgens de raad is dat allemaal niet genoeg. Ze bepleit een meer principiële omslag in de ruimtelijke ordening, van: ‘bodem volgt functie’ naar: ‘functies volgen bodems’. Net als eerder bij stikstofcommissie-Remkes is de boodschap: ‘Niet alles kan overal’.

Ingrijpende koerswijziging

Het zou een ingrijpende koerswijziging zijn. Fysieke beperkingen zijn altijd mede sturend geweest in de landbouw, maar het zijn ook altijd uitdagingen. Te droog? Dankzij irrigatie kun je toch voedsel verbouwen. Te schraal? Bemesting doet wonderen. Te koud? Bouw een kas. Tot voor kort heette dat: vooruitgang.

Ja, die vooruitgang heeft keerzijdes en daar moet je iets mee. Maar helemaal omkeren, dat gaat hem niet worden. Stel je voor: geen vee op de klei en geen groente op het zand. Je kunt niet alles via de ruimtelijke ordening regelen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hoeveel échte wetenschappelijke bodemdeskundigen zitten er in die commissie. Op het Prikkebord kun je het junior-lid aanschouwen. Mevrouw koopt mandarijntjes op de ogenschijnlijk groene markt en loopt opzichtig het pand van de Vegetarische Schlager binnen. Is deze commissie niet de zoveelste poging tot 'framing' van de landbouwsector. Boerendochter Schouten bevuilt voor de zoveelste maal het eigen nest.

 • René de jong

  Blijkbaar kan "natuur" wél overal, ze schrijven letterlijk dat ze onvoldoende kennis van bos en natuurgrond hebben. (Page 30) In het zelfde rapport hebben ze het over vermesting van die zelfde grond.
  Als ze nou eens één bodemonderzoek als onderbouwing zouden toevoegen was er een begin van bewijs.

  Helaas ze komen óók hier niet verder dan berekende depositie, vermesting door depositie want KDW overschreden met 92% en 72%.
  Zelfde verhaal, schrale zandgrond is nog steeds schrale zandgrond, de kale Duinen in Appelscha zijn nog steeds kaal en houden 0,0 vocht vast.

  Verwijzing naar ongunstige staat van natuur, uiteraard uit de landelijke rapportage: diezelfde rapportage waar N gevoelig verklaarde Htypen niet eens worden beoordeeld.
  HOE LANG KAN EN MAG DAT NOG DOOR GAAN.

 • kanaal

  als Carola haar zin krijgt dan krijgt onze bodem overal lepelziekte.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Klinkt geniaal.
  X

 • Noordam2

  er wordt enorm geinvesteerd in "de bodem"de laatste jaren. ik noem wat zaken op ons bedrijf: veel meer organische mest, gerichte groenbemesters, eco ploegen, kiepwagens met druksysteem, nuttig omgaan met water zoals bij droogte de sloten vol en zelfs een perceel met peilgestuurde drainage. Waar de RLI nu mee komt is een politieke boodschap ( D 66) zonder ook maar enige praktische onderbouwing, waardeloos dus! Er wordt hard gewerkt aan verandering zoals er al honderden jaren aanpassingen gebeuren omdat voortschrijdend inzicht daar om vraag. daar hebben wij een RLI niet voor nodig die het paard achter de wagen spant.

 • Noordam2

  natuurlijk komt RLI met een sombere boodschap. De boodschap is voor de 99% van de bevolking die deze boodschappen zonder onderzoek en nadenken voor waarheid aanneemt en wat zuperboer schrijft, Carola trapt er weer in. Met zulke vrienden heb je geen vijand nodig

 • Gebageit

  Ja johan, het mestbeleid heeft effect, die hele riedel die jij opnoemt komt doordat er minder dierlijke mest gereden wordt, dan heb je minder sporenelementen , minder organischestof dus ook meer verdroging en veschraling. De problemen creëren hun niet wij...

 • Gat

  Idd geit! Bestaat die commissie uit 12/13 jarigen van eerste klas middelbare school?
  Wat ik lees is toch puber praat.

 • Alco

  Als Réne geschreven heeft denkt ik:
  Niets aan toe te voegen.

 • Zandboertje

  Probleem is te weinig grassen/granen om de bodem te voeden met suikers. En van maanden lang zwarte grond wordt alles minder, planten maken de grond fit Het voeren van bacterien en schimmels maakt bodems fit, en daar doen we haast niets aan.

 • husky

  Eens met zandboertje

 • agratax(1)

  Niemand lijkt zich de vraag te stellen "Hoe moet de randstad en andere bevolkingscentra gevoed worden als de boeren hun grond volgen?" M.a.w. overal op de wereld zullen de gronden achteruit gaan als de boer door regelgeving de productie capaciteit van zijn bodem niet op pijl mag houden door de afgevoerde mineralen aan te vullen. Door de eeuwen heen zijn er gronden afgeboerd met als gevolg "het verplaatsen van het dorp" maar dat is met 7 miljard mensen niet mogelijk dus MAG de grond niet afgeboerd worden om woestijnvorming en stuifzandvorming van onze aardkloot te voorkomen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.