Redactieblog

45 reacties

‘Waarom boeren boos zijn’

Er is veel boosheid over de akelige buitenwereld, soms terecht, soms ook niet.

Het stikstofgedoe vordert langzaam. Het eindrapport van de commissie Remkes laat op zich wachten. Ook de onderhandelingen van het Landbouw Collectief met het kabinet leveren tot nu toe meer frustratie dan resultaat op. Wat wil je ook, met een totaal verbrokkelde vertegenwoordiging van de landbouw: wel 13 organisaties. Een daarvan, FDF, gaat regelmatig ver over de schreef en schaadt daarmee het imago van de landbouwsector. Schouten en Rutte waren er vorige week helemaal klaar mee. Voor veel mensen in mijn omgeving geldt dat ook. Ik heb op deze plek al eerder gewaarschuwd dat de landbouw niet zonder maatschappelijk en politiek draagvlak kan. Dat politieke draagvlak lijkt er nu trouwens nog wel te zijn, gegeven het halve miljard extra dat de regering in uitkoop en verduurzaming wil stoppen.

Stikstofbeleid zal ook de landbouw raken

Berekeningen Mesdagfonds

Het wachten is nu op de berekeningen van het Mesdagfonds over de stikstofuitstoot en -neerslag. Het gaat dan om de meetmethoden van het RIVM. Die hebben zulke grote foutenmarges dat er geen beleid op gebouwd kan worden, vindt men. Ik heb geen verstand van scheikunde, maar ook ik heb vaak gehoord dat het RIVM vooral op modelberekeningen leunt, modellen die op magere metingen gebaseerd zijn. We zullen zien, maar ik vrees dat de uitkomst van de exercitie zal zijn dat er inderdaad veel onzeker is. En of het aandeel van de landbouw nu 30 of 47% is, of iets met een ruime marge, stikstofbeleid zal ook de landbouw raken.

Media

Het is ondertussen wel helder dat de boosheid van een groot deel van de boeren verder gaat dan alleen stikstof. Op de website van De Toren, met nieuws uit Hardenberg en aanpalende gemeenten, stond 15 januari een groot stuk van boer Albert Altena: Waarom de boeren boos zijn! Hij komt met een opsomming van zaken die volgens hem niet kloppen. Bijvoorbeeld over de pers die dingen bewust verkeerd weer zou geven. Ik snap de frustratie, maar ik vrees dat het met de berichtgeving over de landbouw net zo is als met die over een brand in je eigen huis: er blijkt weinig van te kloppen, maar er was wel brand.

Consument maakt zich ook druk om bestrijdingsmiddelen en korte kringlopen

Boosheid

Altena maakt zich ook boos over het bagatelliseren van het belang van de landbouw voor de Nederlandse economie. Daarin heeft hij wel volkomen gelijk, het aandeel van de agrosector is geen 1% zoals sommigen beweren, maar iets als 8%. Maar hij maakt zich ook boos over de EU, terwijl we daar onze export aan te danken hebben. Hij behandelt daarnaast dierenwelzijn, bestrijdingsmiddelen, soja, korte kringlopen en nog zo wat, allemaal zaken waarvan hij vindt dat boeren geen recht wordt gedaan. Hij heeft soms wel een beetje gelijk, maar tegelijkertijd zijn dat zaken waar burgers en consumenten zich druk om maken. Dus ondanks de boosheid zou ik die toch maar serieus nemen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • 306lsa

  ik zie een link naar het blad de toren 👍 maar om het nog duidelijker te maken willen jullie (van de boerderij) het origineel artikel er ook bij plaatsen want dan wordt het voor vooral de abonnees die alleen het vakblad lezen duidelijk
  (hoop dat het een goed idee is )

 • Zuperboer

  Dirk, het is natuurlijk niet Albert Altena die beleid maakt. Hij ziet alleen vanuit de zijlijn hoe e.e.a. verloopt. POLITICI maken wetten en het zijn diezelfde politici die soms onverantwoordelijk en onbegrijpelijk handelen. Bv. Nederland van het gas af gooien én een bevolkingsgroei promoten tot een 25 miljoen inwoners, terwijl we nu de zaak al niet kunnen managen. Het is goed dat er mensen als Albert Altena zijn die zich zorgen maken om hun leefomgeving en naar mijn inzicht vrij nuchter denken en geen onverantwoorde stappen nemen. Je kunt 8% aandeel in het BNP weinig vinden, maar landbouwers produceren wel tastbare zaken, namelijk voeding. Ik schat dat er in ons land zeker 4 miljoen werkenden zijn met een vast contract die feitelijk niets aan ons BNP toevoegen. Die keren zich in een situatie van crisis pas echt tegen de regering/samenleving. Dat is een storm die niet valt weg te lachen.

 • Fjord

  Dirk. Waarom de boeren boos zijn? Zie Nieuwskoerier 9-2-2020 (DSdeStentor DPG Media) Hoe de Overheid volgens ingenieur Leon Adegeest sjoemelde met de stikstofcijfers van Lelystad Airport. Een ontluisterende conclusie. Al sinds 2014 zijn er twijfels over de juistheid van de berekende stikstofdepositie. Volgen er hier ook excuses naar de boeren/FDF? Hoe kan je nog geloofwaardig onderhandelen als Overheid richting de boeren/burgers, als er zo blijkt te zijn gesjoemeld? Waarom zijn hier C. Schouten en M. Rutte niet klaar mee?

 • Kelholt

  Beste Dirk,
  Je afkeer jegens de FDF is wel duidelijk dat hoef je niet iedere column te herhalen. Wil je in je volgende column wel even uitleggen wat het resultaat kan zijn van het halve miljard extra dat de regering in uitkoop en verduurzaming wil stoppen?
  Ik snap namelijk niet waarom de regering een half miljard, dat ze ook aan zorg, veiligheid of onderwijs (leraren) hadden kunnen uitgeven, beschikbaar stelt om een gemaakt stikstof probleem met 0.1% (met een foutmarge van 50%) te verkleinen. Jij wel?

 • varkensboerk

  Politiek is het draagvlak kwijt onder de boeren en in tal van andere sectoren. Dat zegt volgens mij veel meer dan dit analyserend geleuter over boze boeren.

 • kleine boer

  Ach dirk is al beetje over de datum en valt telkens in herhaling en meent het beter te weten. Waar kan ik het bedrijf van dirk vinden waar ie laat zien hoe het moet of had gemoeten....?

 • agratax(1)

  Beste Dirk, jij kent de handelsverdragen vermoedelijk beter dan ik. Mijn inschatting is dat Nederland voedselimport van buitenaf niet kan stop zetten, omdat onze politici vinden, dat wij alleen nog Duurzaam geproduceerd eten mogen verkopen in de winkel. Voor mij is een volgend bezwaar "Kan het arme deel van onze bevolking de hogere prijs die nodig zal zijn voor Duurzaamheid wel betalen?" Mijn grote vrees is, dat onze Snelle Politici met alle haast weer eens in de volgende val zal trappen, waarbij de milieu / natuur winst die ze hier halen elders dubbel en dwars te niet wordt gedaan. Niemand durft het echte probleem "Overbevolking" te benoemen.

 • gvschaick

  Beste heer Strijker, Ik zou bijna denken dat u wordt betaald door Carola en TimmerFrans om ons boeren voor te bereiden op 'de grote veranderingen'.
  Ik vind het juist goed dat Albert/Alco de gedachten van de boeren probeert uit te leggen aan de burger. Dat gebeurt momenteel volop door veel collega's. U heeft gelijk dat burgers met veel dingen zoals kringloop bezig zijn. Dan is het des te belangrijker dat we de burger uitleggen hoe het met de feiten zit. Carola kan wel kringlooplandbouw willen stimuleren door miljoenen uit te geven aan coaches enz, maar zolang er geen verdienmodel in zit schakel ik niet om. En ik denk velen niet. Misschien moet ze eerst de voorwaarden scheppen die Hester Maij heeft geformuleerd in haar rapport (gelijk Europees speelveld)?! En dan nog... Ondertussen gaan wij boeren lekker verder met proberen de burger en consument juist voor te lichten zodat ze hun mening op werkelijkheid kunnen baseren.

 • farmerbn

  Het is veel simpeler. Boeren zijn boos omdat ze geen geld verdienen. Verplichte weidegang, inleveren fosfaatrechten enz enz. Als boeren elk jaar drie ton verdienen is elke verplichting te dragen en gaan ze fluitend elke dag aan het werk.

 • ENA

  Legt u het ook even uit aan Jaap van Duijn

 • René de jong

  Heer Strijker, als we nou als landbouw NIET meer produceren voor export, alleen voor eigen markt.
  Dan daalt het "belang" landbouw naar 0,5 of zo.

  Dan gelijk alle landbouw maar weg??

  Zou wel helpen want dan is het belang plotseling 100% noemen ze ook wel honger.

  Maar goed u uw columnpje weer in elkaar gefietst FDF nog even een sneer, uurtje factuurtje, ook belangrijk.
  Albert schrijft & staat dichterbij de realiteit dan u.

 • Kaiser

  Ja hoor, er wordt weer op de persoon (boer) gespeeld en weer niet op (landbouwkundige )inhoud. Dirk geeft zelf al aan niet zo veel van scheikunde te weten en daarom inhoud maar terzijde legt. Op de persoon gaat spelen en gebruik gaat maken van de bij de media ingebakken term "boze boeren" . Wanneer het die kant op moet dan ga ik ook maar op de persoon spelen. Actie =reactie. Door onkunde van de redactie boerderij om verslag op inhoud te kunnen doen, gaan ze uit arrenmoede maar op de persoon spelen. Of zou deze redactie jaloers zijn dat boeren het voorlichten van consumenten/burgers zelf ter hand zijn gaan nemen?

 • Alco

  @Kaiser. Even dit. Ik heb Dirk zelf gevraagd te reageren op het artikel in de toren.
  Waarvoor dank!
  Als de reactie storm uitgeraasd is ( passend voor het weer nu) kom ik wel met een resumé.
  Het zal zeker in de trend zijn dat bij Dirk het kwartje nog lang niet gevallen is.

 • stormwind

  <>

 • boerkebrabant

  wat een gelul dat de boeren fdf moe zijn, moet je bij de volgende actie na 20 febr maar eens zien wat er dan gaat gebeuren, nederland zal er nog achter komen wat ze op achterbakse manieren met de boeren uithalen,

 • Kaiser

  Alco 14.24, ben benieuwd naar je resumé.

 • mariapeel

  Als wij boeren aan de kringloop moeten. Zal Carola eerst een afname plicht en fatsoenlijke prijs moeten regelen met de supermarkten dan is 't zo geregeld. Maar daar hoor je niks over

 • no-profile-image

  Als vervolg op mijn vorige reactie. Het hele stikstof(onzin)probleem lijkt zeer bewust in eerste instantie, alleen bij de boeren op het bordje gelegd, ze hadden kennelijk niet de weerstand van de hoog in de gordijnen gejaagde boeren en met boeren meegaande burgers verwacht, maar begint meer en meer een farce te worden. Boeren hun grond aftroggelen om huizen op te bouwen waarmee door onkunde de uit de hand gelopen immigratie kan worden opgelost, en ook hierop grote grijze landschap ontsierende industriedozen neer te plempen. Waarmee de gronden aardig zijn opgewaardeerd, en derhalve een mooie inkomstenbron voor de gemeenten. Let wel! Dit was geld van belastingbetalers.

 • deloonwerker

  Lekker makkelijk, FDF bashen. Ze hebben wel veel verandering teweeg gebracht.
  En nu gaan de moraalridders met de eer strijken. Dat heet broedermoord..

 • @123

  Dirk,kijk kijk even op melkvee.nl naar de rapportage van Evert Mouw " Overheid maakt stikstofbeleid op basis van onjuiste gegevens"
  Dit is waarom de boeren boos zijn met hun nuchtere gezonde boerenverstand, alleen de pers en de andere media durven het niet te vermelden.

 • kleine boer

  123 daarom kan je ook op de boerderij site geen linkjes meer plaatsen denk ik die beginnen ook anti boer te worden..

 • Zwerfkei

  “Dus ondanks de boosheid zou ik die toch maar serieus nemen.” 😂 Dirk, waarom moeten boeren alles serieus nemen terwijl zij zelf (meestal) niet serieus genomen worden?

 • Henk.visscher

  Dirk je somt een aantal zaken bij elkaar op wat misschien deels of helemaal niet klopt, nu brand jou huis af, de verzekering betaald jou maar de helft uit, komt met zaken waar jij het niet eens bent, je gaat er tegen in, de verzekering agent, zegt tegen jou, maar Dirk er was wel brand, je berust dus en laat het maar zo, je neemt genoegen met de helft.

 • hansvanbergen

  Probleem met de oudere medemensch is dat ze nog TV kijken. DWDD en dan Op1 of Eva. Allemaal linkse bullshit. Op geen enkele manier een afspiegeling van de werkelijkheid en ALTIJD DE ZELFDE GASTEN. Maak niet de fout dat je op die manier kunt ontdekken wat er leeft in de samenleving. Laat je niet hersenspoelen maar DENK ZELF NA

 • Maas1

  De landbouw draagt dan blijkbaar 8% bij aan de Nederlandse economie, gezien die geringe bijdrage zou ik zeggen ze kunnen het missen als kiespijn.
  Want ja waar zijn boeren nou voor nodig melk komt toch uit de fabriek, anders is er nog wel de vegashit.
  Moeten wij onze oren nog laten hangen naar een teloorgaande landbouw natie? zich drukmakend over de toegevoegde waarde voor de schatkist van Europa.Zonder dat men zich realiseerd wat voedsel en voedsel zekerheid in esencie impliceert.

 • Peerke1

  Boos, ja natuurlijk. Geen werkweek van 32 uur, geen ATV dagen, geen 6 weken vrij, geen TOPSALARIS, geen positieve beoordeling van de POLITIEK, geen vrij van nachtdienst, geen stressvrij werken en kan zo nog wel een tijdje doorgaan.

 • melkveehouder .

  @Dirk, wat een waardeloos artikel vol suggestieve emotie. Toen ik las van “een totaal verbrokkelde vertegenwoordiging van de landbouw: wel dertien organisaties” heb ik afgehaakt.

  Nog nooit was de vertegenwoordiging van de landbouw zo eensgezind en massaal. Kennelijk past dat de overheid absoluut niet, en trekt men alles uit de kast om hier gaten in te slaan. Van het NOS journaal tot de dagbladen van boswachters tot ecologen en van onderzoekers tot (de overheid) betaalde wetenschappers.

  Ook jij mag wat mij betreft in het rijtje gaan staan van het clubje ‘ wiens brood men eet, diens taal men spreekt. Een clubje die het moraal kompas heeft losgelaten met als dekmantel het maatschappelijk belang.

 • massy

  Gewoon de boerderij opzeggen ben je temminste van dit geleuter af want de boerderij snapt het ook nog steeds niet. als je voor meer als 500 euro je eigen iedere week kwaad moet maken over bepaalde artikelen die er in staan zijn er misschien toch ander bladen waar je beter lid van kan worden.want op dit moment is de boerderij zijn prijs echt niet waard.

 • kleine boer

  Massy daar heb je een goed punt

 • Henk.visscher

  laten we dan wel allemaal tegelijk gaan,ik ben nog lid vanwege de reactie,s op artikelen,dat is ook het enige wat ik zal missen.

 • Bennie Stevelink

  De heren willen zich opsluiten in een bubbel waar iedereen elkaar naar de mond praat en steeds minder van anderen begrijpt?
  Juist van pluriforme informatie word je wijzer.

 • @123

  Een aanrader voor Dirk, die niet begrijpt waarom de boeren boos zijn ,kijk even op prikkebord.nl bij het stukje van gedeputeerde Hermen Vreugdenhil " Vergunning Amercentrale was koehandel",krijg het stukje er niet op door de censuur van de boerderij.

 • kleine boer

  Boerderij plaatste gister ook niks over de eerste herberekening van het rivm door evert mouw. Op melkvee.nl wel gewoon.

 • 306lsa

  Café weltschmerz op YouTube wie is de machtigste man van nl
  Wie bepaalt er wat er op het .......komt ?
  Wie bepaalt..........

 • jhp

  @ Bennie Stevelink, als dat zo was, was er geen enkele boer in die bubbel boos.

 • meter

  Met alle respect maar ik kan van deze column niet echt wijzer worden Bennie. Als dhr. Strijker het nu eens zou hebben over het niet echt consequente beleid t.a.v. stikstof (kijk even naar de perikelen in Brabant momenteel) of de hypocricie ten aanzien van de handelsverdragen die haaks staan op onze belangen en zorgen voor een ongelijk speelveld dan begrijp je echt wel dat de boeren echt terecht kwaad zijn. Die kwaadheid (zorgen en onmacht) bagatelliseren getuigt van weinig empathie en inlevingsvermogen richting de boer. Als de consument en burger het anders wil dan moet ze maar aangeven hoe en daar dan ook dubbel en dwars voor betalen. • Firma Vellenga

  We zijn het er denk ik wel over eens dat de heer Strijker nog is blijven hangen in de jaren 80. Waarschijnlijk kwam hij toen nog goed weg met zijn bewoording en tv kijken. Ja, de boer is niet blijven hangen, tegenwoordig weet deze veel van regel en wetgeving af meestal ook wel omdat het moet in deze tijd van je gelijk bij de rechter weg te moeten halen. We moeten trots zijn op de FDF in plaats van ze onderuit te halen. Maar heer Strijker blijft u maar in uw eigen bubbel zitten het zit uw tijd wel uit. Wij boeren overleven u wel met strijders als de FDF

 • Dirk

  Nog nooit zijn de diverse sectoren het zo eens geweest over het foute beleid van de overheid ,altijd was de strategie van de overheid "verdeel en heers" een tak ,een minderheid,aanpakken ,nu het probleem de hele sector treft (ook de knuffelbio,koeieboeren .is er een onbreekbare coalitie gesmeed ,lees vooral ook het verhaal van de stijdbare LINDA JANSEN, in picbussines ,waarin ze aangeeft Hoe onbreekbaar die landbouw coalitie op dit moment is ,en ook hoe machteloos je bent als de pers ,die graag de deugmensen te vriend wil houden,tegen je is , de tijd van verdeel en heers ,is even niet van toepassing in den Haag en Brussel .

 • Sjefo

  Strijker, wie schoffeert wie, Rutte en Schouten doen niets anders dan de kluit besodemieteren dag in dag uit.
  Als sector kunnen we toch niet tolereren dat wij op basis van volstrekte leugens de nek omgedraaid worden .
  Als eerste onderzoek resultaten laten zien dat het op deze manier niet opgelost kan worden dan worden zelfs boeren echt boos.
  Strijker ik had van jou ook een eerlijkere benadering verwacht u.
  Strijker “ emeritus platteland ontwikkelaar jullie ideologie en principes mogen nooit als onderlegger dienen een hele sector naar jullie academische hand te zetten

 • Alco

  Ik had al een heel stuk geschreven, maar kwam erachter dat het zinloos is om...…..

 • Firma Vellenga

  Alco, ja zo gaat het hier ook. Maar toch moeten we de zinnen afmaken anders loopt iedereen over ons heen.

 • boris

  Helaas weer iemand die niet begrijpt dat stikstof de druppel is die de emmer doet overlopen. Al 50 jaar en misschien al langer staat de sector onder druk. De een na de andere polder is omgevormd naar natuur en recreatie . HET GROENE MONSTER is rupsje nooit genoeg. En onze (belangen) behartigers lieten het gebeuren.
  Sorry het moest er even uit.

 • boer a

  Maar, @boris, nu zitten we dankzij FDF wel aan tafel in den Haag en is er geen koude sanering gestart!!

 • Skogaar

  Juist @123, jij bent helder!! En dan hebben we hier ook nog ene Bennie S. Landverrader, drammer, en boerenverrader. Dramt wat maar wat raak! Go your own way! Wat is Nederland zonder nuchtere boeren?

 • Alco

  Toch nog even de woorden afmaken.
  Ik kreeg van iemand te horen dat er geen enkele kritiek was van Dirk op mijn artikel.
  De vormen van kritiek waren helemaal niet op uitspraken van mij.
  Ik zeg bijvoorbeeld. Dat veel ingezonden stukken van mij niet geplaatst worden en van de andere zienswijzen wel.
  Ik heb ook geen commentaar op de EU, maar zeg wel dat de landbouw niet onderschat moet worden in de handel met het buitenland, gezien al onze inkopen.
  De wil van de consument moet ik ook serieus nemen.
  De consument krijgt juist door de eenzijdige berichtgeving een bepaald beeld. De consument kan daar niets aan doen. Daarom juist het artikel.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.