Boerenblog

8 reacties

'Symboolpolitiek met desastreuze gevolgen'

Het sluiten van de horeca met als doel ‘samen krijgen we het virus onder controle’ is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van symboolpolitiek. Symboolpolitiek met desastreuze gevolgen.

We wachten allemaal met smart op cijfertjes die moeten verantwoorden dat het zogenoemde totaalpakket van 13 oktober effect heeft. Van een weldoordacht pakket is in mijn ogen geen sprake. Het kabinet schiet met een kanon op een mug en richt onherstelbaar veel schade aan aan Nederlandse horecabedrijven, de gezinnen van de mensen die in deze sector werkzaam zijn, en aan de toeleveranciers van deze sector.

Willekeur en oneerlijkheid

Ik kan me niet indenken dat de leden van het kabinet enig idee hebben van de werkelijke omvang van de impact. Het verband tussen doelen en middelen wordt nauwelijks begrepen en is volledig uit balans. Het gevoel van willekeur en oneerlijkheid overheerst en beangstigt.

Ik kan me niet indenken dat de leden van het kabinet enig idee hebben van de werkelijke omvang van de impact

Waan van de dag

Begrijp me goed, ik onderschat de ernst van het virus niet, en de problemen in de zorg evenmin. Ik zie ook grote overeenkomsten met het beleid dat ons als agrarische sector is opgelegd. Zonder duidelijke langetermijnvisie worden ingrijpende maatregelen opgelegd die lijken te zijn ingegeven door de waan van de dag.

Lat alsmaar hoger

Teams van deskundigen worden in het leven geroepen, maar of deze duurbetaalde expertise ook daadwerkelijk wordt gebruikt om een langetermijnvisie te bepalen, kunnen we als simpel volkje nauwelijks beoordelen. We produceren als agrarische sector efficiënter dan welk land ter wereld, maar het lijkt nooit goed genoeg te zijn. De lat wordt immers alsmaar hoger gelegd.

Horecasector

Zo komen ook de coronamaatregelen die zijn opgelegd aan de Nederlandse horecasector op mij over. Als er één sector is die vanaf 15 maart er alles aan gedaan heeft wat van hen gevraagd werd én meer, dan is het de Nederlandse horecasector wel!

Ondernemers hebben het zwaar

Wij leverden veel vlees aan zowel grote als kleine horecaondernemers en geloof me, deze hardwerkende ondernemers hebben het heel zwaar. Velen blijven creatief en houden vertrouwen en daar heb ik heel veel respect voor. Dat het sluiten van cafés en restaurants het tij niet gaat keren, is wel duidelijk.

Mentaliteitsverandering

Zolang er geen algehele mentaliteitsverandering tot stand komt, blijft het dweilen met de kraan open en worden van groepen ondernemers en gezinnen onevenredige offers gevraagd. Hoe het wel moet, weet ik ook niet. Daar ben ik eerlijk in.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Anita hoe deze pandemie aan te pakken weet geen mens met zekerheid. Maar misschien zijn we in de "Rijke Wereld" wel te ver van de Natuurlijke wereld afgedreven en Accepteren we de dood niet als een normaal natuurlijk verschijnsel nodig om het natuurlijke evenwicht op deze aardkloot niet te laten ontwrichten. Het feit dat de menselijke bevolking van de aarde alle andere leven verdrukt is pas van de laatste paar honderd jaar. Wij meten onze vooruitgang af aan zaken zoals Rijkdom, Ouder worden, Meer vrije tijd en zo zullen er nog wel meer leuke dingen zijn. Maar al deze zaken hebben niet bijgedragen aan een betere Wereld met meer bio- en andere diversiteit, om van meer sociaal gedrag maar te zwijgen.

 • Almagro

  We zijn 30 jaar als zelfstandig ondernemers in de agrarische sector werkzaam geweest in Nederland en hebben al wat meegemaakt aan pieken en dalen. We kunnen ons de wanhoop en frustratie bij de ondernemers in de horeca heel goed voorstellen. Lijdzaam toe moeten kijken hoe je bedrijf los van zakelijke redenen zomaar de afgrond in glijd is bijna niet te bevatten. Ben ook geen deskundige maar heb toch sterk het vermoeden dat de horecasector geofferd wordt om zoveel mogelijk besmettingsroutes uit te sluiten. Maar uit de cijfers blijkt dat deze route helemaal zo groot niet is. Hier in Spanje waar we nu ondernemen blijkt dat verreweg de meeste besmettingen terug te voeren zijn binnen de huiselijke kring en relationele sfeer, families en feestjes/bijeenkomsten vaak door jongeren in de late uurtjes georganiseerd. Hier hebben we een avondklok en zijn de straten om elf uur leeg tot s'morgens 6 uur. daarbuiten is alles geopend incl bars, restaurants enz maar dan wel volgens de geldende regels. Heb het idee dat hier toch meer naar de feiten is gekeken.

 • WGeverink

  Voor het effectief bestrijden van het COVID19 virus hebben bijna alle landen de boot gemist. In plaats van het gedeelte van de bevolking met laag risico groepsimuniteit te laten opbouwen is alles op alles gezet om besmettingen te voorkomen. Het virus is van de zomer dus niet buiten spel gezet. Van de winter is het risico op een uitbraak daarom hoger en worden mensen waarschijnlijk ernstiger ziek. Bij ons is ongeveer 3% van de gevallen terug te voeren op bars en restaurants. Geen reden dus om deze sector de nek om te draaien. Er is geen aanwijzing dat COVID19 klok kan kijken. Een avond klok instellen is daarom ook onnodig.

 • fietskip

  Wat mij eigenlijk aan het denken zet is dat wanneer er in Nederland een kleine 2500 mensen extra in het ziekenhuis komen te liggen er een volslagen paniek uitbreekt omdat de zorg het dan niet meer aan kan. Begrijp me niet verkeert, ik vind dat de zorgmedewerkers het hartstikke goed doen hoor. Maar we leven in dit land met 17,5 miljoen mensen en als er 0,014 % meer mensen in het ziekenhuis komen te liggen kunnen we dit niet met zijn allen oplossen. Dit zet mij toch wel aan het denken. En dat is dus niet alleen voor COVID 19 maar ook al voor een griepvirus.

 • LiphaTech

  Ik vrees dat het opleggen van alle restricties aan de bevolking in de westerse samenleving een hoger doel moet dienen. We hadden al voordat covid uitbrak problemen in de financiële sector en een haperend algeheel financieel systeem. Het einde van een haperend geldsysteem is in zicht. Een verandering hiervan zal niet zonder slag of stoot gaan. Hoe handig is het dan als je de bevolking al dusdanige beperkingen hebt opgelegd waardoor het uitbreken van rellen en opstand tot een minimum kan worden beperkt.....Mijns inziens hebben de maatregelen die nu worden genomen niets te maken met het uitroeien van een ziekte waarvan we in de meeste gevallen niet eens het verschil kunnen zien met een verkoudheid. Ik bedoel maar.

 • farmerbn

  Je kunt het ook omdraaien: als er veel meer ziekenhuiscapaciteit zou zijn, zouden ze dan dezelfde maatregelen treffen als nu? De economie kapot maken is duurder dan extra ziekenhuiscapaciteit. Dat moet de les zijn van deze pandemie en voor de toekomst. Zorg, defensie, justitie, onderwijs en voedselvoorziening moet je niet verwaarlozen. Geneuzel over klimaat, natuur heeft teveel invloed gehad.

 • Alco

  Bij mij in de buurt zijn vooral gezinnen positief waarvan de studerende kinderen doordeweeks op kamer zijn.

 • WGeverink

  Klopt. Het is een politieke pandemie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.